delicious piece of cake and flower on wooden table
Eten & drinken

De allerlekkerste stroopwafels maak je zelf

Iedereen kent ze wel: de overheerlijke Nederlandse stroopwafels. Deze heerlijke koeken zijn in vrijwel alle supermarkten te koop en niet meer uit de schappen weg te denken. Wanneer ik aan een stroopwafel denk moet ik toch direct denken aan die heerlijke stroopwafels die je kan kopen op één van de vele markten die Nederland rijk is. En die smaken zoveel beter dan de stroopwafels die je in de supermarkt kan kopen. Dus hoe maak je je eigen stroopwafels? Dat vertellen wij in deze blog!

Ingrediënten

Voordat je begint met dit heerlijke recept, is het natuurlijk van belang dat je over alle ingrediënten beschikt. Zorg ervoor dat je dat volgende benodigdheden in huis hebt:

  • 500 gram bloem;
  • 250 gram gesmolten boter;
  • 150 gram suiker;
  • 60 milliliter melk;
  • 1 ei;
  • 14 gram gist;
  • 3 theelepels kaneel;
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker;
  • En natuurlijk 350 gram stroop.

En starten maar!

Van bovenstaande lijst met ingrediënten heb je in het begin slechts de eerste zeven nodig. Stop al deze zeven ingrediënten in een beslagkom en blijf net zo lang roeren totdat het zich tot een stevig deeg vormt. Daarna kleed je het nog even flink met de hand door en laat je het 45 minuten lang afgedekt rijzen. 

Ondertussen breng je de stroop in een steelpannetje aan de kook en blus je deze af door er een paar stukjes boter aan toe te voegen. Zorg ervoor dat dit gehele mengsel een temperatuur krijgt van ongeveer 60 graden, zodat de stroop goed smeerbaar wordt.

Doordraaier

Nadat het deeg 45 minuten lang heeft gerezen is het tijd om balletjes van het deeg te draaien. Maak balletjes van ongeveer 70 gram en leg deze op een heet wafelijzer. Bak de wafel voor drie minuten lang en haal deze dan weer uit het wafelijzer. Snij de wafel open en besmeer één helft van de wafel aan de binnenkant met stroop. Nadat er één helft volledig met stroop is besmeerd, druk je de andere helft er weer bovenop. Druk beide helften voorzichtig tegen elkaar aan zodat de stroop evenredig verdeeld wordt.

Wafelijzer

Niet iedereen heeft een wafelijzer in zijn of haar keukenkastje staan. Mocht je zelf stroopwafels willen gaan bakken, neem dan eens een kijkje op de website van Baktotaal Bouwhuis. Zij hebben allerlei verschillende soorten bakbenodigdheden in hun online assortiment te koop staan, waardoor jouw bakcreaties nog lekkerder zullen worden!

Dit vind je misschien ook leuk...