variety of green plants
Huis & tuin

Je eigen moestuin: Do’s and Don’ts

Het verbouwen van je eigen groenten en fruit is een ontzettende ontspannende oefening en het is ook nog eens super leerzaam en gezond. Wanneer je je eigen groenten verbouwd weet je namelijk zeker dat de groenten die je eet 100% biologisch zijn en er geen gekke toevoegingen zijn opgespoten. Wist je dat je helemaal niet heel veel ruimte nodig hebt om je eigen groente, kruiden of fruit te verbouwen? Heel veel soorten zijn in kleine getalen hartstikke goed te verbouwen in potten, waardoor je zelfs met een balkon al je eigen groenten en fruit kan verbouwen. Terwijl je lekker buiten in beweging bent (hallo vitamine D), zie je de groente van zaadje uitgroeien tot een daadwerkelijk eetbaar product. Kun jij iets bedenken wat meer voldoening geeft? We kunnen ons voorstellen dat je nog niet alle ins en outs van het verbouwen van groente en fruit kent. Daarom geven we je in dit blog wat handige do’s and don’ts. 

Timing

Het eerste wat erg belangrijk is voor het goed kunnen groeien van de groenten en fruit is dat je het juiste moment van het jaar kiest om jouw zaadjes te planten. Voorgezaaide gewassen hebben voor half mei nog weinig tot geen kans op overleven. Dit komt omdat de vrieskou van vorst een enorme impact heeft op het groeiproces. Na half mei is er geen kans meer op nachtvorst en kun je vol vertrouwen je voorgezaaide gewassen in de grond zetten. Twijfel je over de juiste timing voor bepaalde gewassen? Op internet vind je hele handige moestuin zaaikalenders die precies aangeven welk gewas je wanneer het best kan zaaien. Zo kun je aardbeien bijvoorbeeld het beste pas vanaf juni zaaien terwijl bloemkool juist het best groeit in januari, februari en maart.  Ga dus niet zomaar aan de slag en lees je goed in! 

Goede bodemstructuur 

Om jouw groente en fruit goed te laten groeien is het belangrijk om een goede bodemstructuur te hebben. Dit is zeker iets wat je van tevoren zult moeten checken. Wanneer je klakkeloos jouw gewassen gaat zaaien of gaat inplanten heb je best veel kans dat het helemaal niet lukt. Om teleurstelling te voorkomen kun je dus beter vooraf checken of jouw bodemstructuur wel voldoet dan dat je er achteraf achter komt dat dit het probleem was. De grondsoort en de PH-waarde van je grond bepalen of gewassen goed groeien of niet. 

Bemesten van de moestuin

 Het bemesten van de moestuin is zeker een do wanneer je een hoge opbrengst wil. De mest zorgt voor extra voedingsstoffen voor de grond en maakt dat de groente en het fruit meer smaak krijgen. Een andere do als het gaat over het bemesten van je tuin is om voor natuurlijke mest te kiezen. Organische meststoffen bevatten naast de gebruikelijke stikstof, fosfor en kalium (NPK) ook prachtige micro-organismen die ervoor zorgen dat de gewassen de voedingsstoffen nog beter opnemen.

Dit vind je misschien ook leuk...