Laminaat kopen
DIY, Huis & tuin

Een laminaatvloer leggen als een pro

Je kan je laminaatvloer laten plaatsen, maar je kan er ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan. Wanneer je zelf de handen uit de mouwen steekt is het verstandig om je goed voor te bereiden. Als dit soort vloer goed gelegd wordt, heb je er jarenlang plezier van. Met de volgende tips leg jij jouw laminaatvloer als een pro!

Voor je begint

Wanneer je je laminaat hebt uitgekozen en in huis hebt gehaald, moet het materiaal eerst wennen aan de temperatuur en de luchtvochtigheid van de kamer. Laat het daarom eerst minimaal 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar de vloer komt te liggen. Om te voorkomen dat de planken krom trekken, plaats je ze op minimaal 50 centimeter afstand van de muur tijdens het acclimatiseren. Ook is het belangrijk om de pakketten niet schuin tegen de muur te zetten, maar plat op de grond te leggen. 

Stap 1: de ondervloer kiezen

Een ondervloer is de laag die je onder het laminaat plaatst. Met het plaatsen van zo’n ondervloer bescherm je je laminaat van factoren van onder af, hierdoor gaat je laminaat jaren mee. Let bij het kiezen van de ondervloer op de volgende punten: vochtdichtheid, egaliserend vermogen, geluidsdemping, en warmte-isolatie.

Stap 2: een begin maken

Begin bij het leggen van een laminaatvloer altijd in de hoek. Voor de eerste rij laminaatplanken plaats je de afstandhouders tegen de muur. Ook komen je zaag kunsten van pas in dit proces. Bij het afzagen van de planken krijg je het mooiste resultaat wanneer je dit doet met een laminaatsnijder. Zo heb je meteen de goede snede, blijft je toplaag intact en komt er geen stof vrij tijdens het snijden van de planken. Een decoupeerzaag kan je ook gebruiken. Deze is vooral heel handig voor lastige plekjes, aangezien je met deze zaag ook in bochten kan zagen.

Stap 3: wild verband

Voor het aanbrengen van de volgende rij planken, begin je met het afgezaagde deel. Zo komt er een verschil in de naden van de banen. Houd er wel rekening mee dat het eerste deel niet korter dan 30 centimeter mag zijn. Wanneer dit wel het geval is, pak dan een nieuwe plank en zaag deze doormidden. Zo kan je met deze afgezaagde delen beginnen. 

Stap 4: lastige plekken

In elke kamer komen er lastige vormen voor. Hierbij kan je denken aan leidingen en deurposten. De truc om deze plekken netjes te verwerken in het laminaat, is het gebruiken van een profielaftaster. Door deze tool tegen het obstakel aan te duwen, nemen de verschuifbare staafjes de vorm over. Neem deze vorm met een potlood over, zo kan je de precieze vorm van de obstakels zagen. Houd wel 1 centimeter speling over tussen het laminaat en het object. Andere moeilijke plekken zijn niet-haakse hoeken. Deze kan je aftekenen met een zwaaihaak.

Stap 5: de laatste baan

Je bent bijna klaar en bij je laatste baan aangekomen. Deze moet je precies op maat maken. Dit doe je door de plank die je wilt verzagen op de een-na-laatste baan laminaat te leggen. Leg hier een tweede plank tegenaan en duw deze tegen de muur. Houd er wel een afstandhouder tussen wanneer je de rand van de tweede plank op maat zaagt.

Stap 6: plinten leggen

Om je laminaatvloer compleet te maken, kan je de vloer verder afwerken door plinten te leggen. Zo maak je één geheel van de vloer en de ruimte.

Op zoek naar laminaat?

Heb je alle stappen goed doorgenomen en wil je mooi laminaat kopen? Bij BeboParket.nl hebben we een uitgebreid assortiment vloeren. Kijk snel op onze website voor de opties!

Dit vind je misschien ook leuk...