Overig

Alles over het kopen en aanleggen van spoorrails

Bij treinen denken veel mensen vaak aan personenvervoer, maar spoorrails worden ook gebruikt om goederen op de vervoeren. Vrachttreinen zijn een relatief snelle en duurzame manier om spullen te vervoeren. Niet alleen tussen verschillende landen of steden wordt vracht vervoerd via rails, maar ook op industrieterreinen en in havens zijn spoorrails een cruciaal onderdeel van de infrastructuur. Het aanleggen van spoorrails is geen eenvoudige en goedkope klus. In deze blog lees je meer over hoe je het kopen en aanleggen van spoorrails het beste aan kan pakken. 

Verschillende soorten rails

Hier heb je misschien nooit bij stilgestaan, maar rails zijn niet one size fits all. Treinrails zijn namelijk niet universeel en verschillen van elkaar in termen van vorm, gewicht, type staal en grootte. In Nederlands worden bijna overal rails van het type UIC60 gebruikt en dat geldt ook voor veel plekken in BelgiĆ« en Duitsland. Wanneer het dus de bedoeling is dat je rails aansluiten op het nationale netwerk, dien je rails van dit type te nemen. Wanneer je alleen een klein, intern netwerk van rails hebt, maakt het niet heel veel uit welk type rails je gebruikt. 

Rails aanleggen

Na de aanschaf van rails dienen ze natuurlijk aangelegd te worden alvorens je ze kan gebruiken. Hiervoor dienen de rails bijvoorbeeld gebogen te worden, wanneer er een bocht in het traject moet komen. Ook is het natuurlijk de bedoeling dat de rails aan elkaar vast komen te zitten. Dit wordt gedaan door middel van frezen, boren en lassen. Ten slotte dienen de rails ook aan de grond bevestigd te worden. Hierbij dient er rekening gehouden te worden met hoe ver de rails uit elkaar moeten staan. Dit hele montageproces vergt flink wat tijd en je moet er de juiste kennis voor in huis hebben. 

Schakel hulp in

Het kopen en monteren van spoorrails is dus niet altijd even makkelijk en er gaat veel tijd in zitten. Wanneer je er dus zelf niet uitkomt, is het verstandig om de hulp van een expert in te schakelen. Omdat hij of zij op de hoogte is van de wetgeving en benodigde vergunningen rondom spoorrails, kan hij of zij je voorzien van advies over wat de beste keuze is in een bepaalde situatie. Ook is het goed om advies in te winnen bij iemand die verstand heeft van milieu en afvalverwerking met betrekking tot spoorrails. Die persoon kan je helpen met het demonteren van eventuele oude spoorrails en het recyclen ervan.

Dit vind je misschien ook leuk...