Huis & tuin

Duurzame meubelen van steigerhout

Steigerhout is jarenlang een trend geweest. Het is hout met een verhaal. Een mooi duurzaam verhaal wat start als een naaldboom. Steigerhout wordt gemaakt van naaldbomen en is daarmee ook vurenhout. Het is stevig dankzij de lange vezels. Door de kwaliteit wordt het veel gebruikt in de bouw en daar start ook vaak het leven van de steigerplank. 

In de bouwsector wordt steigerhout veel gebruikt. Het vurenhout wordt ingezet als steigerplanken. Maar naar verloop van tijd is dit hout af voor de bouw en wordt doorgegeven aan meubelmakers. En zo start ook de circulaire reis.

Een bijdrage aan het milieu 

De bouwsector heeft zeker niet altijd zijn steigerplanken verkocht/gedeeld met meubelmakers. Het hout werd over het algemeen gewoon verbrand. Dit is natuurlijk zonde want dit betekent dat we meubelen maken van ander hout en dus extra bomen kappen die niet hoeven te worden gekapt. 

Bomen zijn belangrijk voor ons ecosysteem. Ze zorgen voor bijvoorbeeld zuurstof. Hergebruik van hout betekent dus een besparing van het milieu. Door het hout nu te gebruiken voor meubelen, worden er minder bomen gekapt en besparen wij op allerlei vlakken. 

Een strenge selectie 

Je kunt je wel voorstellen dat steigerhout uit de bouw niet netjes is. Er is overheen gelopen. Het is gewoon gebruikt. Misschien denk je dat dit geen mooie meubels oplevert met zoveel gebruikerssporen. Maar het tegendeel wordt door veel meubelmakers bewezen. 

Voordat het hout wordt gebruikt, vindt eerst een strenge selectie plaats. Hierbij wordt de kwaliteit bekeken en in hoeverre het materiaal bruikbaar is. Vervolgens wordt na de strenge selectie het hout machinaal geschuurd. Hierdoor wordt het splintervrij, maar geef je het ook direct een nieuw leven. 

Na deze strenge selectie en het schuren is het tijd om er meubels van te maken. Er is iets meer tijd gestoken in de voorbereiding van dit hout, zodat jij er weer jarenlang plezier kunt hebben. 

De finishing touch 

In principe kan onbehandeld steigerhout ontzettend lang meegaan, maar als je echt voor duurzaam wilt gaan dan moet je zeker nog een behandeling toevoegen. De finishing touch voor elk steigerhouten meubel is een coating of washing. 

Dankzij een nano coating of washing maak je het steigerhout vuil- en waterafstotend. Deze behandelingen zijn vaak erg simpel. Schuur het meubel lichtjes op en breng de coating aan. Laat deze intrekken en herhaal wanneer nodig. Je kunt dit ieder jaar doen, maar soms kun je ook langer wachten. Zo is vaak bij meubels die binnen staan dit niet ieder jaar nodig. 

Steigerhout is een circulair product geworden. Het start als bouwproduct en eindigt als een meubel in jouw huis of tuin. Dit maakt deze meubels bijzonder duurzaam en jij kunt dus ook je steentje hieraan bijdragen. Door een behandeling te doen, zorg je ervoor dat het meubel jarenlang mee gaat! 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *