Een verouderde tuin kan een doorn in het oog worden. Wat eens zo mooi leek, is nu echt aan modernisering toe. In het begin van het voorjaar willen veel mensen de knoop nogal eens doorhakken: de tuin moet nog voor de zomer op de schop. Vaak heb je al enig idee waar het naartoe moet. Een 3D tuinontwerp laten maken kan je hierbij helpen. In dit artikel kijken we nader naar het ontwerpen van de eigen tuin. Want waar houd je zoal rekening mee?
Hoe kun je je eigen tuin ontwerpen?
Er bestaan geweldige 3D programma’s om je eigen tuin te ontwerpen. Enthousiast gaan sommigen dan ook direct aan de slag, want eindelijk kunnen ideeën tot werkelijkheid komen van achter het computerscherm. Maar vergeet niet om rekening te houden met belangrijke aandachtspunten. Hieronder vind je een overzicht van aspecten om rekening mee te houden.
Tips om zelf een tuinontwerp te maken
Kun je niet wachten met het starten van een eigen tuinontwerp? Neem onze aandachtspunten mee en je zult een heel eind komen.
● Stel je maximale budget vast. De daadwerkelijke uitvoering van al je tuinideeën kunnen in de praktijk financieel hoger oplopen dan je in eerste instantie misschien vermoedt.
● Inventariseer allereerst je huidige tuin. Wat blijft? Zijn de tuintegels te hergebruiken?
● Houd rekening met de stand van de zon. Het terras zal vast op een zonnige plek moeten komen. Zijn er nog meer nieuwe tuinonderdelen die op een zonnige positie moeten komen?
● Start met het indelen van essentiële onderdelen. Wat moet echt in je nieuwe tuin aanwezig zijn? Wil je niveauverschillen creëren? Moet er een tuinhuisje aanwezig zijn?
● Overweeg je een splitairco te nemen? Houd er rekening mee dat het airco-element aan de buitenzijde een luchtstroom van warme tot hete lucht uitblaast als je ‘m aanzet.
● Zijn er honden aanwezig? Het lijkt voor de hand te liggen een gazon te nemen, maar dit hoeft niet altijd een pre te vormen. Gras nodigt uit om de behoefte op te doen. Maar niet alleen dat; na een grote boodschap kunnen je honden gaan graven. En vergis je niet, een hondenhoop is niet altijd gemakkelijk smetteloos te verwijderen uit het gras…
● Heb je jonge kinderen, of worden jullie grootouders binnen afzienbare tijd? Houd er rekening mee binnen je tuinontwerp. Een vijver is dan wellicht niet de handigste en meest veilige keuze. Dit geldt ook voor struiken met giftige besjes en dergelijke.
● Wat wordt de functie van je tuin? Een plek om te kunnen recreëren met het hele gezin? Of een natuurlijke plek, waar ontspanning en natuur elkaar ontmoeten?
● De meest voorkomende onderdelen in een hedendaagse tuin zijn:
– serre, terrasoverkapping;
– terrasaanleg met grote natuurstenentegels (trend en weinig onkruid);
– buitenkeuken, barbecue;
– haardhoutopslag, buitenhaard;
– verrijdbare plantenbakken, kweekbakken, plantenbakken;
– eetset, loungeset, tuinmeubels;
– zwembad, bubbelbad;
– trampoline;
– zandbak;
– schommel;
– speelhuisje voor kinderen;
– tuinhuisje, blokhut, schuur;
– sauna;
– tuinverlichting;
– gazon (en robotmaaier?);
– waterpomp;
– bodembedekkers (grind, houtsnippers)
– vijver, waterpartij;
– beplanting, bomen, struiken;
– schutting, haag, combinatie hiervan;
– staand zonnescherm;
– diepteverschil/ trap;
Het samenstellen en ontwerpen van de ideale tuin vergt meer uitgangspunten en zaken om mee rekening te houden dan het op het eerste gezicht lijkt. Heb je zelf een tuinontwerp gemaakt? Laat je dan vervolgens door een vakkundig hoveniersbedrijf adviseren over de haalbaarheid van je tuinontwerp. Hierop kun je een kostenberekening laten maken voor het uitvoeren van je plannen.