Huis & tuin

Hergebruiken van regenwater

Per jaar valt er ongeveer 800 mm neerslag. Dat houdt in dat er elk jaar 800 liter op elke m2 valt. Per dag gebruikt een volwassene ongeveer 127,5 liter kraanwater per dag. Dit is ontzettend veel en als dit kan verlaagd worden door gebruik te gaan maken door het regenwater te gaan hergebruiken. Dit kan door middel van een opvangsysteem voor regenwater. Daarnaast brengt een regenton nog meer voordelen met zich mee. 

Opvangsysteem 

Als het regent komt er water in de dakgoot terecht en dat water zal via de dakgoot door de regenpijp gaan. In deze regenpijp zitten filters. Deze filters zorgen ervoor dat alleen het water door de regenpijp heen gaat en het water van bladeren gescheiden wordt. Vervolgens komt het water via de regenpijp in een waterton terecht. Er zijn verschillende soorten regentonnen. Zo heb je een houten regenton, maar ook een kunststof regenton. Het gebruiken van een opvangsysteem, zorgt ervoor dat je water aan het winnen bent. Het winnen van regenwater en het gebruiken van regenwater zorgt er voor dat het gebruiken van kraanwater verminderd wordt.

Hevige buien 

Er kunnen ook zeker nadelen zitten aan het regenwater wat valt in Nederland. In Nederland valt er, zoals eerdere benoemd is, ongeveer 800 mm neerslag per jaar. Doordat er zoveel water valt in Nederland kan het water soms niet snel wegtrekken in de grond. Dit kan zorgen voor wateroverlast. Om dit wateroverlast te voorkomen is het nuttig om een kunststof regenton te plaatsen. Als er meerdere mensen een kunststof regenton zullen plaatsen wordt het water opgevangen. Dit zorgt ervoor dat er mindere wateroverlast is. Daarnaast is er tijdens de zomers in Nederland ook nog wel eens sprake van een langere periode met veel droogte. Dit kan ervoor zorgen dat er eens schaarste ontstaat van water. Door regenwater op te vangen in een kunststof regenton is het mogelijk om het water te gebruiken op het moment dat er sprake is van een langere periode met droogte in Nederland. 

Kostenbesparend

Dat het opvangen van regenwater in een kunststof regenton kostenbesparend is, is wel een beetje voor de hand liggend. Het zorgt er namelijk voor dat je het water kan gaan hergebruiken en dit zorgt er weer voor dat je geen kraanwater hoeft te gebruiken, voor bijvoorbeeld als je de planten water gaat geven. Dit scheelt weer geld!

Verschillende soorten 

Sommige zijn van mening dat een regenton niet zo heel mooi staat in de tuin. Daarom zijn er steeds meer en ook verschillende soorten regentonnen waaruit gekozen kan worden. Zo heb je natuurlijk de houten regenton, maar ook verschillende soorten kunststof regentonnen. Deze kunststof regentonnen heb je in verschillende kleuren, bijvoorbeeld groen, grijs en zwart. Niet alleen heb je de kunststof regentonnen in verschillende kleuren, maar ook in verschillende vormen. Zo heb je de bekende ronde kunststof regenton, maar tegenwoordig heb je ook een regenton in de vorm van een muur. Doordat een regenton in verschillende kleuren en vormen aan te schaffen is, zal er vast wel een regenton te vinden zijn die bij jouw in de tuin past. 

Wil jij kostenbesparend en goed voor milieu bezig zijn? Dat kan al door het aanschaffen van een kunststof regenton!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *