druppelslang
Huis & tuin

De beregening van je tuin

Wat moet je daar nou precies zelf aan doen? Een fikse regenbui zou toch voldoende moeten zijn om alle begroeiing in je tuin van flink wat water te voorzien?

In principe natuurlijk, zeker. Maar dan moet die regen uiteraard wel vallen! En met het weer in ons kouwe kikkerlandje weet je natuurlijk nooit in hoeverre je op het weerbericht kunt vertrouwen. Een groot deel van de beregening moet je dan ook zelf op je nemen. Gelukkig zijn de meeste woningen voorzien van buitenkranen waar je een slang op aan kunt sluiten. Maar er zijn ook andere manieren om je tuin van voldoende water te voorzien. En helaas is een te grote hoeveelheid water in je bodem niet altijd onvermijdelijk. Ook daar zijn echter oplossingen voor. Die bespreken we hieronder.

Regentonnen

Blijven de plensbuien waar ons land zo bekend om staan wonder boven wonder uit? Nou ja zeg! Maar niet getreurd. Er bestaat een klassieke manier om eenvoudig een voorraad aan te leggen. Door hemelwater op te vangen in één of meerdere regentonnen, die uiteraard zijn aangesloten op de dakgoten van je huis en/of schuur. Van hieruit kun je water verzamelen in je gieter en dat vervolgens eerlijk verdelen over je dierbare bloemen en planten. We raden je wel aan om na te denken over het materiaal waarvan de regenton van jouw keuze gemaakt is. Duurzaam hout is natuurlijk een slimme keuze, maar van kunststof weet je zeker dat het jarenlang meegaat.

Irrigatie

Zodra je het beregenen zelf gaat doen, heb je te maken met tuinslangen die aan elkaar gekoppeld moeten worden voordat je een behoorlijke lengte bereikt. En anders heb je wel veel te volle gieters waar je je een breuk aan sjouwt. Waarom zou je dat beregenen dan ook helemaal zelf doen? Een automatisch sproeisysteem bespaart je een hoop tijd en moeite, die je weer in andere facetten van het verzorgen van je tuin kunt steken! Dit systeem bestaat onder andere uit:

  • Een basisapparaat: zonder dit onderdeel vang je niets aan. Het wordt gebruikt om de waterdruk mee in te stellen en het water zelf te filteren. De overige componenten zijn optioneel.
  • Een mestbijmengapparaat: hiermee zorg je ervoor dat de groei van je begroeiing op meerdere manieren gestimuleerd wordt. Niet alleen door immigratie maar tegelijk ook door bemesting!
  • Druppelaars: je hebt de keuze uit meerdere soorten, dus bedenk goed welke je nodig hebt. Standaard druppelaars worden gebruikt voor terraspotten. Heb je bakken op je balkon staan? Dan kun je het beste seriedruppelaars gebruiken. En de zogeheten druppelslang wordt voornamelijk op heggen en bloemperken toegepast.
  • Sproeikoppen: ook de beregening van grotere oppervlakken kan worden geautomatiseerd. Sproeikoppen zijn dan ook ideaal voor struiken, bloemperken, plantenbakken en moestuinen.
  • Tuinsproeiers: heel je tuin in bloei zetten wordt hiermee wel heel eenvoudig. En behalve het systeem aan te zetten en in te stellen speel jij hier zelf geen enkele actieve rol in!

Drainage

Een te grote hoeveelheid aan water in je bodem wordt meestal veroorzaakt door regen. Want jij bent uiteraard verantwoordelijk bezig en weet exact wanneer je op moet houden met water geven aan je begroeiing. Dus om te voorkomen dat je planten verdrinken, is het verstandig om drainage aan te leggen. De buizen nemen de te grote hoeveelheid water op en voeren die af naar een plek waar het geen kwaad kan. Zo houd je eenvoudig de vochtigheidsgraad van je bodem op peil!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *