Eten & drinken

Wijn, het drankje voor op een feestje

Helaas is het vanwege de coronamaatregelen al een tijdje niet meer mogelijk om feestjes te geven. Maar zodra we weer mogen zullen we waarschijnlijk weer massaal de gezelligheid opzoeken. En laten we eerlijk zijn, op een feestje kan een lekker glaasje wijn natuurlijk niet ontbreken. Maar welke wijn kun je dan het beste kopen? Welke wijnsoort wordt het meest gedronken? En hoeveel wijn moet je dan inkopen? 

Dat zijn misschien vragen waar je je nu nog niet mee bezig houdt, maar als het feestje straks voor de deur staat wil je wel de juiste keuze maken en vooral niet met een overschot blijven zitten. Daarom lees je in dit artikel alle antwoorden op deze vragen zodat je straks probleemloos iedereen tevreden houdt als er weer een feestje gegeven mag worden. 

Welke wijnsoort kies je?

Het verschilt nogal van persoon tot persoon welke wijn ze het liefste drinken. Niet iedereen heeft dezelfde smaak en toch wil je wel graag iets serveren dat bij iedereen in de smaak valt.  

Het is onnodig en onpraktisch om mensen de keuze te geven uit meerdere soorten wijn. Het is beter om te kiezen voor specifieke wijnen. De populairste wijnen die op feestjes gedronken worden zijn een goede rode wijn of een droge witte wijn. Maar deze aanduiding is natuurlijk nog te vaag om gericht inkopen te kunnen doen. 

Absolute afraders zijn wijnen die zwaar op de maag liggen of wijn die voor de gemiddelde bezoeker te zuur van smaak is. Voor witte wijn zou je bijvoorbeeld kunnen overwegen om voor een Franse sauvignon blanc of een Italiaanse grillo te kiezen. En een witte wijn die het vrijwel altijd goed zal doen is de chardonnay. Voor rode wijn kun je het beste voor een Oostenrijkse st.laurent of een Italiaanse cabernet-merlot gaan.

De hoeveelheid wijn

Na het voorgaande heb je misschien een beetje een idee in welke richting je kunt zoeken wat betreft de verschillende soorten en smaken van wijn. Maar het is ook niet onbelangrijk om te bepalen hoeveel wijn je moet inslaan voor een geslaagd feest. Omdat het meestal niet de bedoeling is om een complete wijnkelder uit te serveren is het handig om na te denken over de hoeveel wijn die je verwacht dat er gedronken zal worden.

Heb je bijvoorbeeld stevige drinkers uitgenodigd of zitten er ook mensen tussen die helemaal niet drinken? Dit kan nogal een verschil betekenen voor de wijnconsumptie. Er zijn gelukkig enkele wetmatigheden waarop je een inschatting zou kunnen baseren. Zo mag je ervanuit gaan dat er meer wit dan rood gedronken zal worden en dat er in het eerste uur vaak wel drie glazen per persoon worden gedronken, maar dat het aantal zal afnemen naarmate het feestje langer duurt. (bron: www.degoudenton.nl )

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *