DIY, Eten & drinken

Maak zelf de lekkerste gembershots

Steeds meer mensen ontdekken de gezondheidsvoordelen van gember en gembershots zijn dan ook populairder dan ooit. In dit artikel lees je hoe je zelf gembershots kunt maken en wat de alternatieven zijn.

Wat is er zo gezond aan gember

Gember is een kruid en niet zomaar een kruid. Van dit kruid is bekend dat het al vele eeuwen als medicinaal kruid wordt gebruikt. Zo wordt het al duizend jaren in Indische, Aziatische en Arabische regio’s gebruikt om de geneeskrachtige werking. Maar gember wordt vooral in verschillende keukens gebruikt. Het wordt zoveel gebruikt dat het één van de meest gebruikte kruiden is. Omdat gember al zo lang en zoveel wordt gebruikt is er al veel over bekend met betrekking tot de effecten op de gezondheid. 

Gezondheidsvoordeel 1: cholesterol verlagend

Mensen die regelmatig gember gebruiken krijgen een gezonder cholesterol. Het gember zorgt ervoor dat het slechte LDL en VLDL cholesterol lager wordt. 

Gezondheidsvoordeel 2: sterke antioxidant

De werkzame stof in gember heet gingerol. Dit is een bioactieve stof die een sterke antioxidant werking heeft. Door deze antioxidant werking kunnen schadelijke vrije radicalen geneutraliseerd worden en neemt inflammatie af. Inflammatie zijn laaggradige ontstekingen in het lichaam die op termijn kunnen zorgen voor chronische ziekten hart- en vaatziekten, de ziekte van Alzheimer, diabetes type 2 en astma. 

Gezondheidsvoordeel 3: goed voor de insulinegevoeligheid

Als we regelmatig veel suikers en koolhydraten eten dan worden we minder gevoelig voor insuline. Op den duur kan deze verminderde insulinegevoeligheid overgaan in diabetes type 2 omdat het lichaam steeds meer insuline moet aanmaken om de glucose op te kunnen nemen. Gember heeft de eigenschap om de insulinegevoeligheid te verbeteren. Hierdoor is minder insuline nodig om glucose op te kunnen nemen. Hierdoor krijg je meer energie en wordt het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten lager. Een goede insulinegevoeligheid draagt ook bij aan een gezond gewicht. Het zijn de hoge insulinespiegels die verantwoordelijk zijn voor de opslag van vet en met een betere insulinegevoeligheid is minder insuline nodig. 

Gezondheidsvoordeel 4: goed tegen misselijkheid

Gember wordt al eeuwen tegen misselijkheid gebruikt. Zo wordt gember ingezet bij reisziekte en ochtendmisselijkheid. Gember is naar verluid net zo effectief als reistabletten bij reisziekte. Ook wordt het gebruikt bij misselijkheid tijdens de zwangerschap omdat het geen bijwerkingen heeft. 

Gezondheidsvoordeel 5: remt groei van bacteriën

Gember remt de groei van slechte bacteriesoorten af. Zo wordt gember al eeuwen gebruikt om infecties van het tandvlees te behandelen. Ook de groei van bepaalde virussen is met gember te remmen. Zo kan de groei van het verkoudheidsvirus (het RSV virus) door gember wordt afgeremd. 

Gezondheidsvoordeel 6: goed als je wilt afvallen

Gember en gembershots worden vaak door mensen gebruikt die willen afvallen. Dat gember helpt bij het afvallen is te verklaren uit het feit dat gember ervoor zorgt dat je na de maaltijd langer een vol gevoel houdt. Dit zorgt ervoor dat je minder snel tussendoortjes zult gaan eten. De periode tussen de maaltijden wordt dankzij gember beter te overbruggen, zonder iets te moeten eten. Dit scheelt vaak veel calorieën omdat het juist de tussendoortjes zijn die vaak calorierijk zijn. 

Gezondheidsvoordeel 7: goed voor de spijsvertering

Gember wordt ook veel toegepast om allerlei spijsverteringsklachten te verlichten. Zo helpt gember voor een goede stoelgang en verhelpt het een opgeblazen gevoel. Gember helpt tevens tegen brandend maagzuur. 

Voedingsstoffen in een gembershot

Gember is gezond maar het is niet altijd mogelijk om gember te eten. Het kruid kan in een beperkt aantal gerechten gebruikt worden. Een makkelijke en lekkere manier om voldoende gember binnen te krijgen is door middel van een gembershot. Met een gembershot krijg je de volgende voedingsmiddelen binnen:

 • IJzer
 • Fosfor
 • Jodium
 • Calcium
 • Kalium
 • Magnesium
 • Zink
 • Vitamine A
 • Vitamine B1
 • Vitamine B2
 • Vitamine B3
 • Vitamine B5
 • Vitamine B6
 • Vitamine C
 • Vitamine E
 • Vitamine K

Dit naast de bioactieve stof gingerol die een sterke antioxidant werking heeft en waaraan gember een groot deel van zijn gezondheidsvoordelen te danken heeft.

Hoe je ze maakt

Het beste maak je gembershots met behulp van een slowjuicer. De pulp blijft dan in de slowjuicer achter zodat je alleen de vloeistof overhoudt. Heb je geen slowjuicer dan zou je gembershots met een blender kunnen maken. Dit is echter niet ideaal omdat je dan altijd een vloeistof moet gebruiken waardoor het sap van de gember verdunt wordt.

Wil je een gembershot met de slowjuicer gaan maken dan is het wel zaak om eerst te controleren of deze voldoende krachtig genoeg is. Van bepaalde slowjuicers is de motor niet krachtig genoeg waardoor deze kan vastlopen en oververhit kan raken. Het is verder belangrijk om de verse gemberwortel goed fijn te snijden alvorens je deze in de slowjuicer doet, dit om vastlopen te voorkomen.

Het is lekker om wat citroensap of sinaasappelsap aan het gembersap toe te voegen. Zeker als je nog niet eerder gembershots hebt gedronken is dit aan te raden. Gember heeft namelijk een pittige smaak. Verder is het goed om een glas water klaar te hebben staan als je een gembershot gaat drinken. Dit om het pittige weg te kunnen spoelen, mocht dit nodig zijn.

Wil je eerst proberen of gembershots iets voor jouw zijn dan kan je ze ook kant-en-klaar kopen. Je kunt ze online bestellen bij allerlei webshops die hierin gespecialiseerd zijn. Let er hierbij op dat je gembershots koopt die puur gemberwortelsap bevatten of in ieder geval een hoge concentraties gember. In sommige supermarkten worden soms ook gembershots verkocht, dit zijn veelal gembershots die sterk verdunt zijn en waaraan suiker is toegevoegd. Dergelijke gembershots hebben niet dezelfde gezondheidsvoordelen als de geconcentreerde en pure gembershots. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *