lactose intolerant
Eten & drinken

Hoe weet je of je lactose intolerantie hebt?

Wanneer je na het consumeren van zuivel last krijgt je buik of darmen dan kan het wel eens zo zijn dat je lichaam deze producten niet goed kan verwerken. Wanneer je hier last van hebt, is de kans groot dat je lactose intolerant bent. Maar wat houdt dit precies in en wat zijn lactose allergie symptomen? In deze blog leggen we het je graag uit. Lees snel meer in onze blog!

Wat zijn lactose allergie symptomen?

Lactose allergie symptomen zijn klachten die je krijgt na het eten of drinken van zuivelproducten. Deze klachten zijn eenvoudig te herkennen. Voorbeelden van klachten zijn:

  • Buikpijn;
  • Krampen;
  • Diarree;
  • Winderigheid;
  • Last van een opgeblazen gevoel;
  • Rommelende en/ of opgezette buik;
  • Misselijkheid.

Over het algemeen wordt lactose intolerantie vaak verward met koemelkallergie. Het verschil tussen koemelkallergie en lactose allergie symptomen zijn de klachten. Bij koemelkallergie ervaar je andere klachten. Hierbij kan je denken aan eczeem, jeuk of zelfs netelroos. Bij lactose intolerantie krijg je klachten aan je buik of darmen.

Tips tegen lactose allergie symptomen

Lactose intolerantie symptomen kunnen erg vervelend zijn. Wanneer je uiteten gaat of op vakantie gaat, wil je wel lekker en zorgeloos kunnen eten. Met name in het buitenland weet je niet altijd of er namelijk zuivelproducten in het eten is verwerkt. Zelf je eten koken is ook niet altijd mogelijk, omdat niet elke hotelkamer is voorzien van een eigen keuken. Bovendien geeft zelf koken niet echt een volledige vakantiegevoel. Daarom hebben we een aantal handige tips voor je opgesteld:

  • Ga goed voorbereid op pad. Doe onderzoek naar een lactosevrij restaurant. Mocht dit niet aanwezig zijn, kan je altijd kijken naar een vegetarisch restaurant. Hier maken zij veelal gebruik van sojamelk, een alternatief dat geen lactose bevat. Je merkt al gauw dat het aanbod zeer beperkt is. Hier staat wel tegenover dat je dan geen zorgen over het eten hoeft te maken. 

Sinds kort is er een nieuwe Europese regelgeving. Het is verplicht om op de kaart aan te geven of er lactose in je gerechten is verwerkt. Let er alleen wel op dat je vaak om een speciale menukaart moet vragen. Mocht dit niet aanwezig zijn, kan je altijd aan het personeel vragen of zij rekening kunnen houden met je allergie.

  • Ga op zoek naar alternatieven. Wanneer je slecht tegen lactose producten kan, is het raadzaam om op zoek te gaan naar alternatieve producten. Deze producten bevatten minder of zelfs geen lactose. Denk bijvoorbeeld aan zure zuivelproducten, zoals yoghurt en karnemelk. Deze producten bevatten relatief minder lactose, waardoor je dus ook minder klachten zult ervaren. 
  • Maak gebruik van lactase tabletten. Deze tabletten bevatten een natuurlijk enzym, ook wel lactase genoemd. Door middel van lactase wordt lactose goed verteerbaar. Mensen die last hebben van lactose intolerantie symptomen, kunnen van nature geen of minder lactase aanmaken. Hierdoor kan lactose niet of minder goed worden verteerd. Dit proces zorgt voor lactose intolerantie klachten. Wanneer je dus lactose denkt te gaan eten, is kan je dus preventief deze tabletten nemen, zodat je geen last van deze symptomen krijgt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *