ergometer test
Overig

Wat betekent ergometer?

Misschien heb je weleens gekeken naar het aanschaffen van wat sportmachines voor thuis zoals een hometrainer. Het kan dan zijn dat je de term ‘ergometer’ bent tegengekomen. Wat is een ergometer precies? Je leest het hier! 

Geen apparaat 

In tegenstelling tot wat velen misschien denken, is een ergometer géén apparaat op zichzelf. Een hometrainer is een apparaat, maar kan ook een ergometer functie hebben. Ergometer slaat op de weerstand die ingesteld kan worden op een apparaat. Het is namelijk een wattage controle systeem. 

Dit houdt in dat de weerstand nauwkeurig in hoeveelheid watt kan worden ingesteld. Zo blijf je constant aan het werk met dezelfde weerstand. Zelfs als je harder of langzamer trapt blijft het vermogen dat je moet gebruiken hetzelfde. Dit betekent dat het ook niet uit maakt of het een hometrainer is of een crossfiets. Alle apparaten kunnen een ergometer functie hebben. 

Waarom een ergometer kiezen?

Een groot voordeel van een ergometer is dat je erg specifiek op vermogen kunt trainen. Zo kun je intervaltrainingen optimaliseren en het meeste profijt er uit halen. Daarnaast kun je het ook goed je conditie opbouwen met behulp van een ergometer. Wel is het belangrijk dat je goed kijkt naar wat jij en jouw lichaam nodig hebben. Misschien is een standaard apparaat zonder ergometer ook al wel geschikt. 

Als je echt wilt weten of het wat voor jou is kun je een ergometer test doen. Hoe doe je een ergometer test? Je kunt vaak bij de verkoper vragen of je het apparaat mag uitproberen. Zo kun je een gevoel krijgen van wat precies het verschil is en dan bepalen of het ook wat voor jou is. Mocht je daar geen mogelijkheid voor hebben, kun je ook langs de dichtstbijzijnde sportschool gaan. Veel sportscholen hebben apparaten met een ergometer, dus dan kun je eventueel een ergometer test doen. 

Het is natuurlijk zonde als je zo’n apparaat koopt met een extra functie die je eigenlijk helemaal niet fijn vind of gebruikt. Ik hoop dat je nu wat meer erover weet en een betere keuze kunt maken. Succes met het maken van je keuze!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *