Overig

Er verandert veel

Toen je zwanger werd, wist je dat je op het punt stond een wijdere taille te krijgen, maar wist je ook dat je woordenschat groter zou worden? Je hoort veel onbekende woorden als je de weeën en bevallings-opties overweegt, inclusief het woord “doula”.
Het maakt niet uit waar je bent in je zwangerschap, het is nooit te vroeg om te overwegen of je een doula wilt om jou en je partner bij te staan tijdens en na de bevalling. Maar wat is het precies?

Gen medische hulpverlening

Voor alle duidelijkheid: een doula is geen verloskundige of arts en biedt geen medische zorg. In plaats daarvan is ze een getrainde geboortecoach die fysieke, emotionele en educatieve ondersteuning biedt aan de moeder, tijdens de bevalling, of na de geboorte.
Artsen, verloskundigen en verpleegkundigen spelen allemaal hun eigen belangrijke rol in de klinische gezondheid van de moeder en de baby. De doula complimenteert deze zorg door het verlenen van niet-medische zorg. Dit omvat emotionele steun, fysieke troost maatregelen, informatieve steun en belangenbehartiging om gezinnen te helpen antwoorden te krijgen op vragen, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun zorg.

Drie verschillende soorten zorg

De meest voorkomende van de drie, een geboorte doula begeleidt je bij de bevalling. Vaak ontmoet ze je een paar weken voordat je de bevalling ingaat om te praten over hoe de bevalling er werkelijk uitziet en om je opties, wensen en angsten te bespreken.
Ze kan ook naar je huis komen als je een vroege bevalling hebt om je comfortabeler te maken terwijl je door de weeën gaat, je te blijven helpen door de bevalling in het ziekenhuis en rustig aanwezig te zijn als je partner of wie dan ook de bevalling bijwoont zenuwachtig wordt.

Vooral ondersteuning

Ze zal steun geven aan mama als de baby eenmaal geboren is en helpen de stress van het hebben van een pasgeborene te beheersen. Tijdens huisbezoeken kan ze informatie over de zorg voor baby’s delen, en in het algemeen de ouders helpen om zich zekerder te voelen in hun rol.

Een gespecialiseerde hulpverlener wordt ingezet bij risicovolle zwangerschappen. Om de aanstaande moeder te helpen om te gaan met de extra stress van complicaties, kan ze fysieke, emotionele en educatieve ondersteuning bieden. Doula Utrecht kan je meer informatie geven.

De drie belangrijkste redenen een doula Utrecht aan te nemen zijn:

Zelf de stress van je af zetten is moeilijk en vriendinnen zijn niet altijd beschikbaar. Bij een zwaardere geboorte is de steun van een persoon die gewoon je hand vasthoudt en bij je blijft ongekend belangrijk. Het helpen bij het runnen van je huishouden tijdens de geboorte, en daarna, speciaal voor de rest van het gezin.

Bron: Mamalogisch.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *