wollwalk
Vrije tijd

Welke soorten wol zijn er?

Iedereen weet wel wat wol is, maar welke soorten zijn er allemaal? We hebben hier alle soorten wol op een rijtje voor je gezet! 

Basis schapenwol

Dit is eigenlijk standaard wol van schapen. Doordat het vrij grof is wordt het veelal gebruikt voor vilt of toplagen. De standaard basis schapenwol wordt vaak gemengd met andere wolsoorten om ervoor te zorgen dat de stof minder grof en kriebelig wordt. Naast het basis schapenwol bestaat er ook zuiver scheerwol. Dit is ook wol van schapen, maar niet al het wol van schapen mag ‘zuiver scheerwol’ genoemd worden. Alleen het wol dat direct verwerkt en de eerste schering van gezonde levende schapen is krijgt deze benaming. In Duitsland wordt deze soort wol ook wel Wollwalk genoemd.  

Lamswol

Zoals de naam al zegt komt dit wol van lammeren. Dit wol komt van lammeren die niet ouder dan 7 maanden zijn. Het is de eerste schering, waardoor er een hogere kans is om zachte wol te produceren. Lamswol is over het algemeen ook een stuk duurder dan het standaard schapenwol. 

Alpaca wol

Je ziet ze steeds vaker de alpaca’s. Ze staan bekend om hun zijdezachte wol en hun schattige looks. Alpaca wol is erg luxe en ook vrij prijzig. Eén van de grootste voordelen van alpaca wol is dat het hypoallergeen is. Hierdoor kan iedereen genieten van heerlijk zachte wollen kleding. Het is ook niet stekelig en houdt veel warmte vast. Ideaal voor je winterkleding! 

Angorawol

Dit is een van de meest zachte en dure wol. Deze soort wol komt echter niet van een schaap of een alpaca, maar een konijn! Het gaat om de vacht van het Angora konijn. Het bont van deze konijn is zeer fijn en het wordt vaak gemengd met andere stoffen voor extra veerkracht. De grootste redenen voor de hoge prijzen van dit wol is de productie. Het kost enorm veel tijd en geld om dit wol te produceren. Konijnen zijn ook niet zo groot en ze hebben veel onderhoud nodig om goede kwaliteit wol te leveren. 

Hopelijk weet je nu wat meer over de verschillende soorten wol! Weet jij al welke soort wol jij kiest voor jouw volgende project?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *