Huis & tuin

Een veranda, tuinkamer of uitbouw: wat zijn de verschillen?

Het zijn termen die nogal eens door elkaar heen worden gebruikt, maar toch stuk voor stuk een andere betekenis hebben. Wat is het verschil tussen een veranda, een tuinkamer en een uitbouw? En welke van deze past het beste bij jouw situatie?

Ze hebben allemaal een dak

Hoe komt het toch dat deze, eigenlijk heel verschillende dingen, toch zoveel met elkaar worden verward? Waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat, alhoewel de functie aardig van elkaar kan verschillen, er toch ook heel veel overeenkomsten zijn.

Om er maar eens eentje te noemen: ze hebben allemaal een dak. En ze bevinden zich allemaal in je tuin, en zitten vaak aan je huist vast. Behoorlijke overeenkomsten dus, maar er zijn ook grote verschillen. En het zijn juist deze verschillen die bepalen welke keuze het best bij jou past.

Je tuin overkappen of je huis uitbreiden?

Als je een deel van je tuin wilt gaan overkappen, dan kan je dit op verschillende manieren doen. De minst ingrijpende manier is de bouw van een pergola, die je op iedere gewenste plek in de tuin neer kunt zetten. Wil je het wat grootser aanpakken, en echt een duurzame overdekte zitplek creëren, dan is een veranda vaak het eerste waar je aan denkt. Dit is een overkapping van (een deel van) het terras. Er is alleen een dak, geen wanden of andere bescherming tegen weer en wind. Een veranda geeft in de zomer wat extra schaduw, en als het wat frisser wordt of regent een plek waar je dan toch nog buiten kan zijn.

Wil je meer bescherming tegen weer en wind, en een plek creëren waar je echt altijd ‘buiten’ kan zitten? Dan is een tuinkamer de volgende stap waar je aan kunt denken. Deze heeft, in tegenstelling tot een veranda, ook echt muren en een deur, je zit dus beschut. Dit buitenverblijf wordt meestal tegen het huis aan gebouwd, maar zonder dat hierbij een directe doorgang wordt gemaakt. Je loopt er dus in door je achterdeur te openen, en bevindt je dan in een soort losse kamer in je tuin. Er wordt geen vloer gelegd, het wordt geen onderdeel van het huis.

Dat is wel het geval bij een uitbouw. Dit is echt een permanente aanpassing aan je woning, waarbij de gevel als het ware een paar meter wordt opgeschoven. Dit is de meest ingrijpende ingreep van de drie genoemde. Op deze manier creëer je een stukje extra woning, en niet zozeer iets extra’s in je tuin. Alhoewel je met veel glas natuurlijk van je uitbouw wel een serre kunt maken, en zo buiten en binnen wel met elkaar kunt verbinden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *