Eten & drinken

Nasi gerechten

De oorsprong van nasi komt uit Nederlands-Indië. In de koloniale tijd werden de traditionele maaltijden van de inlandse bevolking ontdekt door de Nederlandse bezetters. Zij namen de specerijen mee naar huis, maar het serveren van Indonesische gerechten was nog lange tijd voorbehouden aan rijke mensen. Dat werd anders na de jaren vijftig. Toen werden veel inwoners van Nederlands-Indië gedwongen om naar Nederland te komen. Ze begonnen de gerechten hier te verkopen en vanaf dat moment zijn die een eigen leven gaan leiden.

Chinese restaurants

De Chinese restaurants, die van oorsprong alleen gerechten uit China verkochten, hebben een grote bijdrage geleverd aan de populariteit van de Indonesische keuken. Zij waren zo slim om Indische koks in dienst te nemen en gerechten als bami en nasi op het menu te zetten. Mede daardoor steeg de populariteit van Chinese restaurants in de jaren zestig tot een hoogtepunt. In de winkels werden ook meer specerijen verkocht, waardoor steeds meer Nederlanders zelf probeerden om de Indonesische gerechten te bereiden.

Basisbereiding

Het basisrecept om nasi te bereiden is niet zo moeilijk. Het begint met het koken van rijst. Dat is gemakkelijk, want rijst is in allerlei soorten te koop. Door simpelweg de aanwijzingen op de verpakking te volgen heb je vrij snel een lekkere geurige pan met rijst. Je moet de warme rijst vervolgens laten afkoelen. Ondertussen kun je in een koekenpan of een wok vlees, vis, groenten en specerijen aanbakken. Daar zijn talloze kant-en-klare mixen voor te koop. Als het mengsel in de wok gaar is wordt de afgekoelde rijst er voorzichtig door geschept. Om het af te maken wordt aan het gerecht wat ketjap en sambal toegevoegd.

Veel variaties

Hoewel er meestal wordt gesproken van nasi goreng is dat de officiële naam van het basisgerecht. Daarbinnen zijn ontzettend veel variaties mogelijk door te spelen met kruiden. Je kunt er ook voor kiezen om het gerecht erg pittig te maken door gebruik te maken van sambal. Er zijn ook variaties met vis of gerechten die vegetarisch zijn. De meeste Nederlander zullen echter de voorkeur geven aan een milde nasi goreng met stokjes vlees en een flinke hoeveelheid pindasaus.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *