hooikoorts
Overig

Last van hooikoorts? Dit kan jij er tegen doen!

Jeuk aan je neus, jeukende ogen en heel veel niezen. Als jij last hebt van deze symptomen, heb jij mogelijk hooikoorts. Hooikoorts kan gelukkig geen kwaad, maar het kan ontzettend vervelend zijn. Wil jij, ondanks dat je hooikoorts, hebt toch kunnen genieten van het voorjaar en/ of zomer? Lees dan snel onze tips in onze blog!

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is niets minder dan een allergie voor stuifmeel. Diverse grassoorten, planten en bloemen verspreiden stuifmeel, ook wel pollen genoemd. Wanneer het stuifmeel in aanraking komt met je ogen, neus, mond of luchtpijp kunnen er klachten ontstaan. Dit komt doordat je slijmvliezen erop reageren en dikker worden. De slijmvliezen produceren hierdoor meer slijm. Wanneer je dus last hebt van hooikoorts, kan je last krijgen van de volgende symptomen:

  • Een verstopte of lopende neus;
  • Jeukende neus;
  • Veel moeten niezen;
  • Jeukende of tranende ogen;
  • Een droge keel met soms een kriebelhoest;
  • Benauwd en moe;
  • Tijdens het ademhalen kan je last hebben van een piepend geluid.

Wat kan je er tegen doen?

Om je zo goed mogelijk te kunnen wapenen tegen je hooikoorts, is het belangrijk om bij de volgende punten stil te staan:

Onderzoek waarvoor je allergisch bent

Onderzoek waarvoor je allergisch bent. Dit kunnen verschillende grassoorten, planten of bomen zijn. Je kunt via de huisarts achterhalen voor welke varianten je allergisch bent. Meestal gaat dit via een bloed- of huidtest.

Maak gebruik pollenmelders

Aan de hand van de bloed- of huidtest weet je waarvoor je allergisch bent. Probeer deze allergenen zoveel mogelijk te vermijden. Ben je allergisch voor grassoorten, dan kan je beter niet in de buurt komen van een pas gemaaid grasveld. Ook kan je gebruik maken van pollenmelders. Dit zijn handige “radars” waarop je kunt terugvinden wanneer je veel pollen kunt verwachten en wanneer niet, zodat jij eventueel preventief medicijnen kunt innemen.

Zorg voor bescherming

Ga je naar buiten? Tref dan maatregelen waardoor je zo min mogelijk in aanmerking kunt komen met stuifmeel. Draag bijvoorbeeld een zonnebril om te voorkomen dat je ogen in aanraking komen met pollen of smeer wat vaseline rond je neus. Zorg er ook voor dat je regelmatig je handen wast. We zitten namelijk best vaak aan ons gezicht. Een goede voorbereiding scheelt enorm!

Maak gebruik van antipollenhorren

Hou je ramen en deuren van je woning zoveel mogelijk dicht. Wat frisse lucht in je huis of kamer is prima, maar zorg ervoor dat pollen zo min mogelijk problemen kunnen veroorzaken door maatregelen te treffen. Zo zijn er speciale horren voor mensen die last hebben van hooikoorts. Heb je geen anti pollenhor? Open dan je ramen en deuren nadat het heeft geregend. Door de regen zijn er minder pollen in de lucht.

Wrijf niet in je ogen

Heb je last van rode, branderige ogen? Dan wil je waarschijnlijk met je handen in je ogen wrijven. Dit is echter niet aan te raden. Wanneer jij in je ogen wrijft, volgen er irritaties en kunnen er zelfs ontstekingen ontstaan. Je kunt dan het beste een vochtig washandje op je ogen leggen. Ook helpt het spoelen met koud water. Dit geeft vaak een verlichtende werking.

Gebruik medicijnen

Wist je dat je tegen hooikoortsklachten medicijnen kunt innemen? Deze klachten kunnen het beste worden bestreden met antihistaminica. Deze stof blokkeert namelijk de allergische reactie van je lichaam. Het gebruik van antihistaminica hoeft niet voor iedereen voldoende te zijn: soms zijn er meerdere middelen nodig om de klachten te bestrijden. Als je last hebt van hooikoorts kan je last hebben van meerdere klachten. Zo kan bijvoorbeeld antihistaminica enkel helpen om niet meer last te hebben van een verstopte neus. Je kan dan nog wel last hebben van hooikoorts symptomen, zoals branderige ogen, benauwdheid en vermoeidheid. Gelukkig kan je steeds meer middelen vrij verkrijgen bij een drogist. De volgende middelen kunnen bijdragen aan het verminderen van je hooikoortsklachten. 

  • Oogdruppels. Deze druppels kunnen helpen tegen rode, branderige ogen. Door deze druppels verminder je ook de kans dat je in je ogen gaat wrijven.
  • Tabletten. Doordat tabletten een lange werkingen hebben (vaak tot wel 24 uur), worden ze veel gebruikt. Ze hebben een brede werking: niet alleen tegen rode, branderige ogen en een loopneus, maar ook tegen benauwdheid, vermoeidheid en veel moeten niezen.
  • Neusspray. De neusspray heeft een lokale werking en werken met name je oog en neusklachten.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *