druppelslang
Huis & tuin

Hoe om te gaan met water in je tuin

Wat is daar nou moeilijk aan, zou je denken? In principe ook niks. Alleen is het een beetje de vraag wat je precies met welk water doet.

Natuurlijk helpt Moeder Natuur wel een handje. Maar dat neemt niet weg dat zelfs in Nederland de kracht van de zon ongenadig op ons kan neerdalen. Dan is die er eindelijk en dan verlang je hevig naar regen. Omwille van je tuin, dan. Want je hebt er uiteraard geen zin in dat planten en gewassen in rap tempo uitdrogen. En wanneer een fikse bui er voorlopig niet in zit, zul je toch zelf wat aan die bewatering moeten doen.

Gelukkig bestaat er zoiets als een waterleiding. Maar je hebt ook de mogelijkheid om zelf je reserves aan te leggen en slim te distribueren. En dat overtollige water? Daar wil je uiteraard van af. Lees hier hoe je dat allemaal eenvoudig voor elkaar krijgt.

Regentonnen

We gaan je niet vertellen dat je helemaal niet meer voor je water hoeft te betalen. Maar wanneer het een tijdje regent, kan het hemelwater van je dakgoten je regenton(nen) heel gemakkelijk vullen. Wees er wel bewust van dat het een tijdje kan duren voordat je genoeg hebt om je tuin mee van water te voorzien. Maar is sowieso het idee niet heerlijk dat je je gieter volgooit met water dat door de natuur zelf geproduceerd wordt? Dat betekent wel dat je een ton aan dient te schaffen die behoorlijk lang meegaat. Dat betekent een duurzame houtsoort. Of kunststof, natuurlijk.

Irrigatie

Gieters en tuinslangen erbij halen om je tuin te bewateren kan een klus zijn die heel bevredigend werkt. Maar ook gewoon flink wat moeite kost. Waarom zou je dan niet een kleine investering doen die zich veelvuldig terugbetaalt? We hebben het hier natuurlijk over een uitgebreid sproeisysteem. Althans, hoe extensief dit is bepaal je zelf. Hieronder staan verschillende mogelijke onderdelen:

  • Basisapparaat: zonder een solide basis kom je natuurlijk nergens. Sluit deze aan op je waterleiding en gebruik het om de waterdruk te regelen. Dit is bovendien het component waarin het water wordt gefilterd.
  • Mestbijmengapparaat: heel veel tegelijk doen valt vaak onder ‘haastige spoed is zelden goed’. Maar bewateren én bemesten in één keer gaat best samen!
  • Druppelaars: de standaard uitvoering gebruik je om terraspotten mee te bewateren. De dosering die seriedruppelaars bieden worden meestal ingezet voor balkonbakken. Heggen en bloemperken voorzie je van voldoende water met behulp van een druppelslang.
  • Sproeikoppen: hiermee kun je grote oppervlakken, zoals bloemperken, plantenbakken, moestuinen en struiken beregenen.
  • Tuinsproeiers: waarom moeilijk doen als ‘t ook heel gemakkelijk kan? Automatische sproeisystemen doen al het werk voor je, maar wel precies zoals jij wilt!

Drainage

Zodra je te veel water sproeit of er een stortvloed aan regen op je tuin valt, wil je natuurlijk voorkomen dat de boel blank komt te staan. Gelukkig is dat niet heel moeilijk. Leg gewoon drainagebuizen in de grond! Deze nemen al het overtollige grondwater op en houden zo de vochtigheidsgraad op peil. Vervolgens wordt het afgevoerd naar een punt van jouw keuze. Net als bij regenval kun je ook hier gewoon de natuur haar werk laten doen! Met een beetje hulp van jouw drainagesysteem, natuurlijk. Maar daar heb je dan ook geen omkijken meer naar.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *