Eten & drinken

Welke noten zijn het meest duurzaam om te eten?

Groen en gezond: hoe noten bijdragen aan een duurzame toekomst. 

Ben jij ook gek op een handje walnoten door je yoghurt, een pittige notenmix bij de borrel of cashewnoten over je Thaise curry? Noten zijn niet alleen voedzaam en heerlijk van smaak, maar hun productie heeft ook een relatief lage impact op het milieu in vergelijking met andere voedselbronnen. In deze blog laten we je zien op welke manier noten kunnen bijdragen aan een groenere planeet en een gezonder lichaam. We kijken welke noten het meest duurzaam zijn en welke noten een stuk meer impact hebben op het milieu. 

3x de meest duurzame nootjes

  • Hazelnoten
  • Walnoten
  • Pinda’s

De hazelnoten, walnoten en pinda’s zijn de meest duurzame noten van alle notensoorten. 

De reden hiervoor is dat hazelnoten en walnoten relatief weinig water nodig hebben om te groeien. Beide notensoorten komen vaak uit Europa, wat gunstig is voor het transport. 

Pinda’s komen vaak van buiten Europa, maar bij de teelt van de pinda is minder water nodig dan bij welke andere noot dan ook. Hierdoor scoort ook de pinda hoog in het rijtje van de meest duurzame notensoorten. 

Wat maakt een noot duurzaam?

Of een noot duurzaam is, hangt af van verschillende aspecten. Zo wordt er gekeken naar: 

  • Milieubescherming
  • Economische haalbaarheid
  • Sociale rechtvaardigheid.

Een noot kan als duurzaam worden beschouwd wanneer alle drie factoren positief scoren. Dat betekent dat de noot bijdraagt aan de gezondheid van het milieu, economische voordelen biedt aan de gemeenschap die de noten telen én dat er eerlijke arbeidsomstandigheden worden gehandhaafd in het gebied waar de noten geteeld worden. 

Hoe hoog is de CO2-uitstoot per noot?

Bij elk product dat je koopt, hoort een andere CO2-uitstoot hoeveelheid. De productie van noten scoort vrijwel hetzelfde qua CO2-uitstoot als de productie van eieren. Per kilo nootjes wordt er ruim 3 kilo CO2 uitgestoten. Bij de productie van een kilo eieren is dit bijna 4 kilo CO2-uitstoot. 

Noten als duurzame vleesvervanger

Noten worden vaak genoemd als goede, plantaardige vleesvervanger. Noten bevatten van nature veel plantaardige eiwitten. Hierdoor zijn noten de ideale vleesvervanger. Daarbij komt dat de productie van vlees minder goed is voor de planeet. De CO2-uitstoot bij de productie van vlees ligt zo’n 90% hoger dan bij de productie van noten. De meest dan de productie van vlees. Noten geven namelijk 90 procent minder uitstoot dan de productie van vlees. 

Landgebruik van noten

Bij landgebruik wordt er gekeken naar de opbrengst per hectare. Het landgebruik varieert tussen de 4 en 20 vierkante meter per kilo bij noten. Deze opbrengst ligt dus niet heel hoog. Wel worden de boomgaarden regelmatig voor meerdere doeleinden gebruikt. Denk hierbij aan het laten grazen van vee in de noten boomgaarden. Daarnaast zijn notenbomen ook nog eens ware helden als het gaat om het absorberen van CO2, het produceren van zuurstof en het bevorderen van de biodiversiteit. De lange levensduur van notenbomen en de manier waarop ze geteeld worden, maken noten een duurzame voedselbron. Notenbomen worden vaak in gemengde teelten geteeld, dit zorgt voor een verbeterde bodemgezondheid. 

Watergebruik bij noten

Noten zijn van de plantaardige gewassen één van de grootste watergebruikers, met gemiddeld 9.000 liter per kilo noten. De helft van de teelt van noten vindt plaats in gebieden waar waterschaarste heerst. In deze gebieden is irrigatie nodig. Bijvoorbeeld voor amandelen in Californië. Pistachenoten, cashewnoten en amandelen zijn noten waar veel watergebruik nodig is. Pinda’s en walnoten zijn de notensoorten waarbij het minste water gebruikt wordt. 

Arbeidsomstandigheden

Voor Cashewnoten, paranoten, amandelen, walnoten en pinda’s zijn er noten met een duurzaamheidskeurmerk verkrijgbaar. Het is vergelijkbaar met het Faritrade-Max Havelaar keurmerk, waarbij eisen gesteld zijn aan betere arbeidsomstandigheden. 

De gezondheidsvoordelen van noten

Naast hun positieve milieu-impact, zijn noten ook een bron van essentiële voedingsstoffen. Noten bevatten van nature gezonde vetten, eiwitten en mineralen. Uit onderzoek is gebleken dat noten een positieve bijdrage hebben aan de hartgezondheid, het beheersen van je lichaamsgewicht en het remmen van ontstekingen. Bij noten.nl zijn we constant bezig met het selecteren van topkwaliteit noten. We geloven dat goede voeding hand in hand gaat met respect voor onze planeet. Ontdek ons uitgebreide assortiment van verse en smaakvolle producten, perfect voor elke gelegenheid en dieet!

Dit vind je misschien ook leuk...