Eten & drinken

Kan zwaar bier over datum gaan?

Heb jij nog één of meerdere biertjes in de koelkast staan, waarvan de datum eigenlijk al is verstreken? Dan vraag jij je natuurlijk vast af of je deze nog kunt drinken. Het weggooien van bier is immers ontzettend zonde. Het antwoord op deze vraag is vrij simpel en is volmondig ja. Uiteraard wel met een paar mitsen en maren, maar die vertellen we je in onderstaande artikel. Het is namelijk wel zo, dat veel bieren hun kracht en dus ook smaak verliezen naarmate de datum langer is verstreken. Toch zijn er wel een aantal uitzonderingen. Kortom, goed om eens even goed onder de loep te nemen. Het onnodig weggooien van bier is natuurlijk ontzettend zonde, vind je niet?

Tot hoe lang mag je bier na het verstrijken van de datum drinken?

Als we kijken naar de normale bieren en dan hebben we het over bieren met een alcoholpercentage t/m 5 procent, zullen doorgaans prima tot een half jaar na het verstrijken van de t.h.t. kunnen worden gedronken. Houd er echter wel rekening mee, dat de kwaliteit een stuk minder kan zijn, doordat het z’n kracht verliest. Gaat het om een zwaarder biertje, dan kun je deze vaak tot wel 12 maanden na het verstrijken prima drinken. De smaak wordt er vaak zelfs in dit geval beter op. Bier over datum is dus geen enkel probleem. Het enige wat van belang is, is dat jij je zintuigen voordat je een slok neemt goed gebruikt.

Word je ziek van bier wat over datum is?

Ziek worden van biet wat over datum is, dat kan bijna niet. Uiteraard kan een biertje wel net even verkeerd vallen, waardoor je last krijgt van je maag. Toch heeft dit vaak niets te maken met het feit dat het bier over datum is. Een te koud biertje is eerder de reden dat mensen last krijgen van de maag. Wel is het goed om te weten, dat een zwaarder biertje, zoals imperial bier vaak alleen maar beter wordt naarmate je het langer laat liggen. Het is dus helemaal niet gek dat je van je favoriete biertje een paar flesjes extra haalt en deze de komende maanden lekker in de kelder laat liggen om verder te kunnen rijpen. Wel is het goed rekening te houden met het feit dat je ze niet te lang laat liggen. Een aantal maanden versterkt de smaak, maar te lang werkt juist tegendraads.

Dit vind je misschien ook leuk...