Whatspace.nl
Huis & tuin

Soorten houten tuintafels 

Het is bijna zover! We kunnen binnenkort weer genieten op de zomerse avonden in de tuin. Daar hoort lekker eten en tafelen met elkaar natuurlijk bij. Om samen te kunnen genieten aan tafel is het wel net zo leuk om een mooie tuintafel aan te schaffen. Tegenwoordig is een houten tuintafel erg populair. Ze zijn vaak duurzaam in gebruik en hebben een natuurlijke uitstraling. Het kan toch soms een flinke opgave zijn om het juiste type hout uit te zoeken voor een tafel. 

Teak

Een van de meest populaire houtsoorten voor een tuintafel is teakhout. Teak is van origine een tropische houtsoort. Dit type hout zorgt voor een robuuste look. Daarnaast is het bestand tegen alle weertypes. Na verloop van tijd zal het hout door zonlicht verkleuren naar een mooie grijze kleur. Zorg er dan wel voor dat je de tafel elk jaar goed insmeert met olie. Daarnaast verandert teakhout nauwelijks van vorm. 

Eiken 

Ook dit type hout wordt veel gebruikt voor tuinmeubelen. Er zijn veel soorten binnen eikenhout, maar de meest populaire is het Europees eikenhout. Eikenhout is vaak gelig en goudbruin van kleur, dit zorgt ervoor dat het hout zich onderscheidt van andere soorten. Dit type hout is wat meer elegant dan bijvoorbeeld teakhout. Het heeft mooie patronen en spiegels op het hout. Ook dit type is sterk, geschikt voor buiten en is gemakkelijk te onderhouden. Hier is het wederom belangrijk dat het hout bij voorkeur twee keer per jaar wordt ingesmeerd met olie.  

Tamme kastanje 

Wat betreft uiterlijk lijkt dit type hout erg op dat van eiken. Het is erg populair en komt ook veel voor in Europa. Toch is het qua kleur net iets anders dan eikenhout. Tamme kastanje heeft meer de kleur van geel tot bruin. Het voordeel van tamme kastanje is dat het vaak jaren meegaat mits je het goed onderhoudt. Een erg duurzaam type hout dus. 

Acacia

Als de voorkeur toch bij wat stoerder hout ligt is acaciahout een goede optie. Het voordeel is dat de boom voor dit type hout op veel plekken groeit. Hierdoor is het een duurzame en milieuvriendelijke optie voor een tuintafel van hout. Ook dit type tafel is goed te onderhouden door het jaarlijks in te smeren met olie. Wat typerend is voor acaciahout is dat er mooie nerven en kleuren in het hout zitten. 

Meranti 

Nog een tropische houtsoort is meranti. Dit is nog duurzamer én goedkoper dan bijvoorbeeld teakhout. Wat nog een voordeel van meranti hout is, is dat het bestand is tegen elk weertype. Daarnaast hoef je het hout eigenlijk niet te behandelen, omdat het houttype zelf al rijk is aan oliën en erg stevig is. Hierdoor kan je de tuintafel elk seizoen buiten laten staan. Qua kleuren is meranti hout erg uiteenlopend. Er zijn kleuren als wit, lichtbruin, roodbruin en lichtbruin tot geel. 

Afrormosia 

Dit houttype is erg massief en heeft vaak een geelbruine kleur. Ook hier kan de kleur na verloop van tijd veranderen. Het hout zal niet snel scheuren of breken na regen en slecht weer. Afrormosia gaat zelfs 20 tot 30 jaar mee als je het goed onderhoudt. Hierdoor is dit misschien wel een van de meest duurzame houtsoorten. 

Dit vind je misschien ook leuk...