Huis & tuin

Scheidingswanden met je buren: de mogelijkheden

Als het gaat om het ontwerpen van je tuin is het slim om er grenzen in aan te brengen en verschillende secties af te bakenen. Dit kan ook zeker met het behoud van een intiem gevoel in het algehele tuinontwerp. Want misschien wil je graag een plaats creëren om aangenaam te socializen, of een ruimte voor een stille contemplatie. Of een persoonlijk hoekje die volledig aan het zicht afgeschermd wordt. We behandelen hieronder enkele slimme manieren om grenzen in en om een tuin te creëren.

Groene natuurlijke grenzen

Strak geknipte heggen vormen een weelderig groen decor voor allerlei andere planten. Afhankelijk van de lichtval ontvang je diverse kleur plus textuur veranderingen en een aantrekkelijk schaduwspel. Dit gebeurd vooral wanneer ze in spannende vormen of golvende rondingen worden geknipt.

De taxus conifeer is een favoriete groenblijvende haagplant die sneller groeit dan je zou denken. Het groeit ongeveer 30 cm per jaar. De bladverliezende haagbeuken geven een meer open uitstraling en kunnen ook voor een even nette afwerking gesnoeid worden.

Een houten omheining

DIY schuttingen plaatsen is een ander prima idee. Deze houten schuttingen zijn daarbij aan elke designstijl aanpasbaar. Een lage wit geschilderde schutting ziet er vaak schitterend uit bij een landhuis. Terwijl een donkere kleur het een meer eigentijds tintje kan geven. Dit terwijl gerecycled hout, waaronder drijfhout, meer textuur en een strandhuis-stijl toevoegt.

Het gebruik van klimplanten

Een levend scherm in de vorm van klimplanten is een andere sublieme optie. Gebruik hiervoor een onopvallende houten ondersteuning, zoals een hekwerk of een kant-en-klare boog, om een ​​raamwerk te creëren. Kies vervolgens voor bloeiende klimplanten die bij jouw smaak passen. Klimrozen geven met hun vele bloemen een heerlijke geur af, terwijl de struikrozen bijzonder sterk en betrouwbaar zijn.

Geweven horren

Geweven horren van hazelaar- en wilgentakken zijn op zichzelf al behoorlijk aantrekkelijk. Ze zijn daarom ideaal om het werkgebied van een tuin te camoufleren of als decoratieve rand voor bloem- of groente perken.

Een levende wilg kan ter plaatse in een soort kriskras raster effect geweven worden om zo een ​​‘fedge’ te creëren. Wat een Engelse benaming voor een kruising tussen een hek en een haag is. Gebruik één- of tweejarige takken van de goud- of scharlaken wilg voor een opvallend effect. En plant deze in de winter tot laat in het voorjaar.

Kleine bomen of hagen op stammen

Wil je graag een zekere mate van afscherming, maar toch nog wat transparantie. In dit geval zijn de zogenaamde ‘bomen op stammen’, zoals een rij van leiboomstammen ideaal. Deze zijn onderaan kaal, maar hogerop prachtig met bladeren bedekt. De groene olijfboom, Chinese liguster, Portugese laurierkers, (haag-) beuk en steeneik lenen zich allemaal prima voor deze behandeling.

Stenen tuinmuren

Muren van natuur- of bakstenen kunnen duur zijn, maar het gevoel van duurzaamheid dat ze bieden is ongeëvenaard. Droogsteen muren werken zeer goed in een landelijke omgeving. Als er toch mortelvoegen gebruikt worden, zorg er dan voor dat deze zo subtiel mogelijk in de stenen opgaan.

Moedig bovendien allerlei mossen en korstmossen aan om de stenen fraai te koloniseren. Of introduceer kruipende planten, zoals de Oost-Indische kers slingerplant, om zichzelf er overheen te draperen en wat extra kleur toe te voegen.

Wat voor soort omheining of afbakening je ook voor jouw tuin selecteert. Kies deze scheidingswanden zorgvuldig, zodat ze naadloos bij de stijl van je tuin aansluiten.

Dit vind je misschien ook leuk...