Wat is een gietvloer eigenlijk?
Huis & tuin

Wat is een gietvloer eigenlijk?

Een gietvloer is een speciaal type vloer dat is gegoten om een egaal en vlak oppervlak te creëren. Gietvloeren worden doorgaans gebruikt in industriële omgevingen, waar ze vaak worden aangetroffen in magazijnen en fabrieken. Ze zijn ook te vinden in luxe huizen, waar ze meestal worden gebruikt als ruimte voor entertainment. Een gietvloer bestaat uit een reeks betonnen platen of metalen strips die op hun plaats zijn gestort om de gewenste vorm te krijgen en vervolgens bedekt met epoxy- of polyurethaanverf.

Een gegoten gietvloer

Een gietvloer is een type vloer die is opgebouwd uit een laag beton met daarop een laag zand. De term ‘gietvloer’ komt van de manier waarop deze is gebouwd. Gietvloeren worden vaak gebruikt als alternatief voor hout of tegels omdat ze onderhoudsvriendelijker zijn en snel kunnen worden gelegd. Ze gaan ook langer mee dan hout of tegels, wat betekent dat ze op de lange termijn kosteneffectiever zijn. De term ‘gietvloer’ geeft al aan dat het om een gietvloer gaat, maar wat betekent ‘gietvloer’ eigenlijk? Een cast is een bedrukte vorm, meestal gemaakt door vloeistof in een mal te gieten en deze te laten drogen. Gietvloeren zijn er in verschillende vormen, zoals beton, epoxyhars en gerubberd asfalt. Een vloer is een vlak oppervlak dat wordt gebruikt om een gewicht te dragen en een stevige basis te bieden. Vloeren zijn een van de duurste en belangrijkste onderdelen van elke verbouwing. Het is een grote beslissing om uw huidige vloer te vervangen, maar het is ook een flinke investering. In dit artikel bespreken we wat bepaalde vloertypes duurder maakt dan andere, en hoe u de trends kunt bijhouden.

De dikte van een gietvloer

Er zijn veel verschillende soorten vloeren die vaak worden aangetroffen in commerciële gebouwen. Een van de meest voorkomende is de gietvloer. De gietvloer is een ondervloer waarvan de dikte varieert van 1/8 inch tot 3 inch. Het is meestal gemaakt van beton en wordt aangebracht op een plaat of betonnen fundering. Gietvloeren werden aanvankelijk gebruikt om een stabiel oppervlak te bieden om op te bouwen, maar ze dienen nu in veel gevallen als een esthetisch kenmerk, waarbij de dikke laag een gevoel van warmte en gezelligheid geeft dat moeilijk te vinden is in modernere constructies. Gietvloeren zijn een populaire keuze voor interieurprojecten. Ze worden vaak gebruikt in keukens, badkamers en slaapkamers. De gietvloer is lichtgewicht en eenvoudig te installeren, waardoor huiseigenaren meubels gemakkelijk door de kamer kunnen verplaatsen.

Voor en nadelen van een gietvloer

De gietvloer is een soort betonvloer die ontwikkeld is om er niet alleen esthetisch mooi uit te zien, maar ook duurzaam te zijn. De gietvloer is mooi en duurzaam, maar heeft wel wat nadelen. Ten eerste kan de gietvloer glad zijn als deze niet goed wordt geïnstalleerd, wat kan leiden tot verwondingen. Het kan ook moeilijk zijn om schoon te maken en te onderhouden. Krassen zijn een van de meest voorkomende soorten schade aan uw schoenen. Ze zijn lelijk en kunnen ook veel ongemak veroorzaken bij het lopen of rennen. Krassen kunnen ook vertellen of je vroeger liever winkelde of niet.

Het materiaal van een gietvloer

Polyurethaan gietvloer

Gietvloer van polyurethaan is een type vloer dat is gemaakt van polyurethaanhars, een polymeer dat de eigenschap heeft zowel elastisch als rubberachtig te zijn. De meest bekende gietvloer vo is die met een antistatische afwerking. Dit type afwerking vermindert wrijving en maakt het voor u gemakkelijker om uw vloeren schoon te maken. Als het gaat om het reinigen van een tegelvloer, kan het moeilijk zijn om de klus te klaren. Het is niet alleen tijdrovend, maar ook een grote arbeidskost. Om het proces eenvoudiger en kosteneffectiever te maken, gebruiken veel huiseigenaren een meubelreiniger die speciaal voor deze taak is ontworpen.

Epoxy gietvloer

Epoxyvloeren zijn dunne vloeren die gemaakt zijn met een mengsel van epoxy en water. Het is een zeer duurzame, gemakkelijk te reinigen en gemakkelijk te onderhouden vloeroptie. Het werd in de jaren zestig uitgevonden door het Amerikaanse bedrijf US Industrial Chemicals en wordt sindsdien gebruikt als voorloper van de polyurethaanvloeren. Het is een veel voorkomende misvatting dat ondervloeren gemakkelijk te onderhouden zijn, maar het kan moeilijk zijn om er goed en scheurvrij uit te blijven zien.

Grind- en troffelvloeren

Er zijn veel termen die worden gebruikt om de verschillende oppervlakken in een industriële omgeving te beschrijven. Een van deze termen is een gietvloer. Een gietvloer is een gietvloer die is gestort maar niet is uitgehard en mag worden aangebracht. Een ander type oppervlak is een troffel, die vloeren omvat die zijn gegoten en vervolgens glad zijn geschuurd met een handgereedschap waarin groeven zijn gesneden, waardoor een uniform oppervlak ontstaat. Grind is een oud bouwmateriaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt. Het is gemaakt van kleine, ronde stukjes steen die zijn verpletterd tot een lichtgewicht, kruimelige textuur.

Voor meer informatie kun je op de website B-artgietvloerboutique.nl kijken. Hier hebben we allerlei foto’s en informatie staan

Dit vind je misschien ook leuk...