Huis & tuin, Overig

Neem de volgende stap met de hybride warmtepomp

Veel huizen in Nederland vertrouwen uitsluitend op een cv-ketel voor verwarming. Dit verwarmingssysteem verbrandt meestal gas om warmte op te wekken. Een warmtepomp hoeft geen warmte op te wekken: het werkt immers op een eenvoudig warmte overdrachtsproces. Dit maakt het een stuk milieuvriendelijk en één van de meest energiezuinige verwarmings- en koelsystemen.

Hoewel een warmtepomp enkel elektriciteit gebruikt om te functioneren, zal een hybride warmtepomp af en toe toch nog wat gas stoken. Een warmtepomp is een economisch alternatief voor een traditionele ketel. In feite produceert de technologie tot 75% van de warmte die je nodig hebt. De overige 25% komt van aardgas of elektriciteit. Het investeren in zo’n warmtepomp verkleint desondanks altijd jouw ecologische voetafdruk.

Hoe werkt een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp is vrij eenvoudig: warmte-energie wordt aan de omgeving (water, lucht of bodem) onttrokken. Die wordt vervolgens als warmte aan het verwarmingssysteem afgegeven dat op de warmtepomp aangesloten is. Er wordt, afhankelijk van de gebruikte warmtebron en de te verwarmen warmte (water of lucht), een onderscheid tussen de verschillende typen warmtepompen gemaakt.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

Dit zijn de grootste voordelen van het gebruik van een warmtepomp:

 • Biedt een optimaal wooncomfort door zowel te verwarmen als te verkoelen
 • Zorgt voor een hoge energie-efficiëntie. Kan tot 60% op de energierekening besparen
 • Is milieuvriendelijk en verbruikt geen (of weinig) fossiele brandstoffen
 • Verwarmt of koelt snel
 • Zeer efficiënte warmtepompen kunnen de binnenlucht prima ontvochtigen
 • Programmeerbare systemen bieden veel bedieningsgemak
 • Een warmtepomp kan soms onderdeel van een smarthome worden

De kosten van een warmtepomp

De hybride warmtepomp is het goedkoopste familielid van de warmtepomp familie. “Wat kost een hybride warmtepomp” is dan ook de belangrijkste vraag die je kunt stellen als je een warmtepomp overweegt. De prijs van een hybride warmtepomp hangt met name van het type/merk, het vermogen en het rendement af. Je moet bovendien met de kosten voor de installatie door een professional rekening houden. Die kosten kunnen per situatie verschillen.

Als je de kosten voor de aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp bij elkaar optelt, dan kom je in de meeste gevallen op een investering van minimaal € 4.000 uit. Dit is inclusief een mogelijke subsidie van de Rijksoverheid maar exclusief de installatie.

Als je de hybride warmtepomp goed wilt laten functioneren, dan moet je ook met het volgende rekening houden:

 • Het dak, de muren en de vloer van jouw woning moeten voldoende geïsoleerd zijn
 • De ramen in je woning moeten van isolerende kozijnen en isolerend glas voorzien zijn
 • Er moet voldoende ruimte in en buiten de woning zijn om de apparatuur te plaatsen
 • Het is daarnaast bijzonder slim om het door middel van zonnepanelen van energie te voorzien

Een warmtepomp biedt een zeer energiezuinig alternatief voor een cv-ketel en airco. Net als jouw koelkast gebruikt deze warmtepomp elektriciteit om de warmte van een koele ruimte naar een warme ruimte over te brengen, waardoor de koele ruimte koeler en de warme ruimte warmer wordt.

Als jij ook het verbruik van aardgas in jouw huishouden wilt verminderen, dan is een hybride warmtepomp perfect om dit te doen. De installatie van zo’n warmtesysteem zal jouw investering veelal binnen 8 jaar terugverdienen. Er zijn zo redenen genoeg om ook op een hybride warmtepomp over te stappen. Vind je ook niet?

Dit vind je misschien ook leuk...