Waar let je op bij het kopen van lenzen?
Beauty & mode

Waar let je op bij het kopen van lenzen?

Lenzen zijn naast praktisch ook bijna niet zichtbaar. Daarom zijn contactlenzen een mooi alternatief voor brildragers: met lenzen zijn er veel mogelijkheden! Daarnaast kun je ook met de meeste oogafwijkingen nog steeds lenzen dragen en kies je verder nog uit allerlei soorten materialen. Ben jij ook van plan om nieuwe lenzen aan te schaffen? Hieronder geven we zeven punten waar je op moet letten!

1. Zachte of harde lenzen?

Lenzen zijn onder te verdelen in twee soorten: zachte en harde lenzen. Veel beginnende lenzendragers starten met de zachte variant, want dit went sneller. Aan de andere kant gaan harde lenzen weer langer mee, dus op den duur stappen sommige mensen toch over op harde lenzen. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar op de lange termijn is het voor velen wel goedkoper. 

2. Wat is je sterkte?

Net als bij een bril is het ook bij lenzen belangrijk dat je de goede sterkte hebt. Dit wordt weergegeven met een + of – met een cijfer erachter. Verder zijn er ook lenzen die een cilinder corrigeren. Bij het bestellen van lenzen online wordt naar deze gegevens gevraagd, dus schrijf ze ergens op zodat je ze niet meer vergeet.

3. Hoe lang wil je de lenzen dragen?

Naast het onderscheid tussen zachte en harde lenzen bestaan er ook verschillen tussen daglenzen, weeklenzen en maandlenzen. Daglenzen gooi je na iedere dag dragen weer weg. Beginnende lenzendragers wordt aangeraden om met deze daglenzen te beginnen, zodat ze kunnen wennen. Daarna kun je langzaam overstappen op weeklenzen en daarna maandlenzen. Daglenzen zijn per lens goedkoop vergeleken met maandlenzen, maar niet erg duurzaam. Ze zijn daarentegen wel weer erg hygiënisch in gebruik en je hebt tijdens vakantie geen gedoe met lenzenvloeistof. 

4. Laat je ogen regelmatig controleren

Het is niet nodig om bij iedere bestelling je ogen opnieuw op te meten. Wel kun je dit het beste ongeveer twee keer per jaar laten doen. Zo kunnen je lenzen eventueel worden aangepast. Op deze manier blijven je lenzen altijd comfortabel en zie je ook beter. 

5. De juiste lenzenvloeistof

Ieder oog is weer anders en daarom bestaan er naast verschillende soorten lenzen ook verschillende lenzenvloeistoffen. Het kan namelijk zijn dat jouw ogen slecht reageren op een bepaald merk, terwijl iemand anders datzelfde type lenzenvloeistof weer erg fijn vindt. Dit kan onder andere te maken hebben met het vetgehalte en hoeveelheid traanvocht in je oog, wat bij iedereen anders is. Probeer dus gerust meerdere soorten uit. Veel merken verkopen kleine reisverpakkingen en die zijn ideaal om te testen of jouw ogen er goed op reageren.

6. Zorg voor genoeg lenzenvloeistof

Lenzenvloeistof gebruik je om lenzen schoon te houden en het doodt bacteriën. De lenzen worden dus niet schoon door ze in gekookt water te doen! In water leven namelijk allerlei micro-organismen (ook al is het gekookt) en deze kunnen voor oogontstekingen zorgen. Om te voorkomen dat je zonder lenzenvloeistof komt te zitten, moet je er dus altijd voldoende van op voorraad hebben.

7. Besparen op de prijs

Lenzen komen in dure en goedkope varianten. De prijs hangt onder meer af van het type lens en het merk. Online lenzen bestellen is vaak goedkoper dan kopen bij de opticien. Koop je ze op internet? Let er dan goed op waar de lenzen precies vandaan komen. Te goedkope lenzen zijn namelijk ook vaak te mooi om waar te zijn. De kwaliteit is dan bijvoorbeeld zeer slecht. Let dus op het merk en staar je niet blind op de prijs alleen.

Lenzen dragen biedt veel voordelen. Je zit niet meer met een beslagen bril als je van een koude naar warme omgeving gaat. Ook heb je geen last meer van slecht zicht als het regent. Echter moet je bij het dragen van lenzen weer rekening houden met een aantal zaken. We hopen dat je met de bovenstaande zeven tips in ieder geval de juiste lenzen voor jouw ogen kunt bestellen, voor een niet al te hoge prijs!

Dit vind je misschien ook leuk...