Huis & tuin

Een samenlevingscontract, belangrijker dan je zou vermoeden

In het verleden was het zo dat mensen in principe pas de keuze maakten om te gaan samenwonen wanneer ze getrouwd waren. Die tijd ligt duidelijk reeds even achter ons. Tegenwoordig is het dan ook zo dat er in het merendeel van de gevallen gebruik wordt gemaakt van een zogenaamd samenlevingscontract. Een dergelijk contract wordt opgesteld om discussies te voorkomen op het ogenblik dat de beide partners uit elkaar zouden gaan. Dat lijkt in eerste instantie voor koppels natuurlijk overbodig. Men ziet elkaar graag en heeft het idee dat er daar nooit iets of iemand verandering in kan brengen. Toch leert de praktijk ons iets helemaal anders. Zou jij graag meer te weten willen komen over een samenlevingscontract? Dan is de onderstaande informatie doornemen de moeite waard!

Wat is de basis van een samenlevingscontract? 

De basis van een samenlevingscontract wordt gelegd door de eigendommen van beide partners te bepalen. Met andere woorden, welke stukken zijn er door wie aangekocht? Dit is een belangrijke vraag. In de praktijk blijkt namelijk doorgaans dat het merendeel van de (ex)partners net hier discussies over hebben. Door op voorhand duidelijk aan te geven welke zaken eigendom zijn van welke persoon kan je op dit vlak reeds heel wat vervelende discussies voorkomen. Het spreekt voor zich dat dit nog lang niet alles is. Ook de onderstaande punten zijn erg belangrijk.

Wat gebeurt er met de inkomsten van beide partners?

Het spreekt voor zich dat beide partners doorgaans over hun eigen, specifieke inkomen beschikken. Dat inkomen dient deels te worden aangewend om bijvoorbeeld de huishoudelijke kosten te betalen. In het samenlevingscontract kan concreet worden bepaald hoeveel elke partner daarvoor moet bijdragen. Vaak denken mensen dat dit gewoon 50/50 is, maar dat is niet helemaal juist. De kans is namelijk bijzonder groot dat de ene partner wat meer verdient dan de ander met als gevolg dat er op die manier ook meer moet worden bijgedragen in het huishoudelijk budget. Dit is dus zeker een belangrijke factor om (samen) over na te denken. 

Let ook op de regeling voor de kinderen

Het samenlevingscontract bevat niet alleen bepalingen die gelden voor de beide partners. Wat namelijk bovendien ook te denken van de kinderen die bij de relatie betrokken zijn? Er zijn een aantal vragen die op dit vlak gesteld dienen te worden, namelijk:

  1. Moet de ene partner meebetalen voor de kinderen van de andere partner of niet?
  2. Welke regeling wordt er getroffen wanneer beide partners plots uit elkaar gaan?

Bovenstaande lijkt een punt te zijn waar veel mensen het nut niet van inzien om er op voorhand over te praten. Toch is dit wel degelijk zeer belangrijk. Eenmaal het tot een breuk zou komen is het namelijk wellicht een stuk minder eenvoudig om nog tot een overeenkomst te komen. Dit op voorhand laten opnemen in het samenlevingscontract kan dus veel problemen voorkomen.

Conclusie; een samenlevingscontract is geen overbodige luxe!

Alles bij elkaar gezien heeft bovenstaande informatie duidelijk gemaakt dat het laten opstellen van een samenlevingscontract duidelijk geen overbodige luxe is. Heel wat mensen die uit elkaar komen voor zowel emotionele, praktische als financiële problemen te staan die ze eigenlijk perfect hadden kunnen voorkomen. Wil jij een dergelijke vervelende situatie ook voorkomen? Dan kan een samenlevingsovereenkomst je daar ongetwijfeld bij helpen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *