Huis & tuin

Luchtzuiverend, luchtvochtigheid en planten

Planten zijn een echte toevoeging in elk huis. Ze zijn niet alleen mooi en geven niet alleen een cozy sfeer aan jouw woonruimte, ze zijn ook nog eens heel goed voor de lucht en het zuiveren hiervan. De termen in de titel heb je vast al wel eens langs zien komen wanneer je gek bent op planten. Maar wat houden ze nu eigenlijk allemaal in? In deze blog leggen wij dat aan je uit.

Luchtvochtigheid

Ben je klaar om je natuurkundige kennis een beetje weer op te halen? Zo ja, hier gaan we. Wat is luchtvochtigheid eigenlijk? De luchtvochtigheid is een grootheid in de natuurkunde die weergeeft hoeveel vocht er in de lucht aanwezig is. Lucht kan in totaal maar een gelimiteerde hoeveelheid vocht opnemen. Hoeveel dit is, heeft ook te maken met de temperatuur. Koude lucht kan namelijk een stuk minder vocht opnemen dan warme lucht. Hoeveel vocht er in de lucht aanwezig is, kan worden gemeten met een haarhygrometer. Deze hoeveelheid kan verschillen van 20 tot aan 100 procent.

Luchtzuiverend

Je hebt het vast wel eens gezien: luchtzuiverende planten. Echte parels zijn het. Ze nemen namelijk kooldioxide (CO2) op. Dit doen ze via de bladeren en is erg belangrijk voor fotosynthese. Bij dit natuurkundige proces zetten planten water en die kooldioxide om in zuurstof en glucose. Maar om dit proces in gang te zetten hebben ze energie nodig. Die energie halen planten uit daglicht. Wanneer een plant CO2 opneemt, ontsnapt er vocht uit de bladeren en verdampt dit. Hierdoor zullen ze sneller om vocht verliezen aan lucht met een lage luchtvochtigheid. Als je plant te veel vocht aan het verliezen is, dan zullen er bruine randen verschijnen aan de bladeren. Ook wordt hij slapper en begint hij een beetje zielig te ogen. Niet zo gek, want hij is dat dan ook! Wanneer je merkt dat dit met je plant gebeurt, dan zal hij het fijn vinden als je hem besproeit met een beetje water.

Fleurdirect.nl

Ben je vastberaden om je huis vol te zetten met mooie planten die ook nog eens goed zijn voor jouw luchtzuiverheid? Kijk dan eens op fleurdirect.nl!

Dit vind je misschien ook leuk...