Overig

5 weetjes over de belasting

Eén ding is zeker; je krijgt altijd te maken met de belastingdienst. Laten we je daarom eens vijf weetjes over de belastingdienst voor je op een rijtje zetten.

Wanneer belastingteruggave?

Voor veel mensen is het dé grote vraag; wanneer krijg jij je belastinggeld terug? De meeste mensen doelen dan op het geld dat ze ontvangen na het invullen van de aangifte inkomstenbelasting. Kijken we naar de aangifte over 2020, dan moest voor 1 mei de aangifte ingediend zijn. Doe je dat, dan krijg je uiterlijk 1 juli bericht van de belastingdienst. Dan krijg je antwoord of je geld terugkrijgt of dat je geld moet betalen. Is dat duidelijk en krijg je daar bericht van, dan heb je als je geld terugkrijgt dat bedrag vaak binnen vijf werkdagen al op je rekening staan.

Hoeveel belasting terug na aankoop huis?

Je kunt nooit precies stellen hoeveel belasting je terug kunt krijgen bij de aankoop van een huis. Dat verschilt per geval. Wel kun je stellen dat de kosten die je terug kunt krijgen, afgetrokken worden van de belasting die je moet betalen. De meeste kosten rondom de aankoop van het huis betreft de rente. Als je gebruik mag maken van de hypotheekrenteaftrek, dan is het toegestaan die kosten die je kwijt bent aan rente terug te vragen aan de belastingdienst. 

Vanaf welk bedrag heeft de bank meldingsplicht?

Het is toegestaan tot maximaal 100.000 euro contant storten. Er zal dan geen melding gemaakt worden. In winkels geldt dat men tot uiterlijk 3.000 euro aan mag nemen. Stort je meer of betaal je meer in een winkel, dan is de bank en winkelier verplicht melding te doen bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties. Vanaf die bedragen heeft de bank dus een meldingsplicht.

Basistarief inkomstenbelasting daalt

In 2021 daalde het basistarief in de inkomstenbelasting van 37,35 procent naar 37,10 procent. Ook de ouderenkorting is hoger geworden in 2021. Dit jaar gaat de maximale inkomensafhankelijke combinatiekorting met een bedrag van 66 euro naar beneden en komt op een bedrag van 2815 euro te liggen.

Milieuvriendelijk rijden wordt zo extra gestimuleerd

Ook dit jaar geldt er een korting op de bijtelling over de gehele catalogusprijs van zonnecel auto’s. Dit komt door de afspraken die vastgelegd zijn in het klimaatakkoord. De Nederlandse overheid stimuleert op die manier extra het milieuvriendelijke rijden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *