Overig

Voor langere tijd in het buitenland, wat is de beste zorgverzekering?

Misschien ga je studeren in het buitenland? Of heb je een leuke baan weten te bemachtigen en mag je een paar werken over de grens. In ieder geval weet je dat je veel dingen moet gaan regelen. Een veel voorkomende vraag is dan ook hoe het zit met de zorgverzekering. In dit artikel lees je wat de beste zorgverzekering voor jou is en waar je op moet letten. 

Als Nederlander altijd recht op onvoorziene nood (zakelijke) zorg 

Wie een basisverzekering heeft, heeft wereldwijd recht op onvoorziene nood(zakelijke) zorg. Eigenlijk geldt dit dus voor elke Nederlander, omdat wij wettelijk verplicht zijn om  in ieder geval een basis zorgverzekering te hebben. Wanneer je op vakantie bent en een ongeluk krijgt, worden jouw ziektekosten dus (deels) vergoed. Let wel op: voor zorgkosten die buiten het basispakket vallen moet je je extra laten verzekeren. Dit kan door bijvoorbeeld een reisverzekering of aanvullende verzekering af te sluiten.  

Plaats van bestemming en activiteiten  

Het eerste waar we naar moeten kijken is de plaats van bestemming en wat je daar precies gaat doen.  

  • Ik ga alleen studeren 

Wanneer je alleen gaat studeren in het buitenland blijf je in Nederland verzekerd. Hierbij maakt het niet uit of je binnen Europa blijft of daarbuiten. Ook blijf je jouw zorgtoeslag gewoon ontvangen.  

  • Ik ga studeren én werken, of alleen werken 

De situatie verandert wanneer je gaat werken in het buitenland of bijvoorbeeld een bijbaan neemt naast je studie. Heb je een bijbaan in een EU- of EER-land, een verdragsland of Zwitserland? Dan geldt dat je in het buitenland een nieuwe verzekering af moet sluiten.  

Ga je naar ander land, welke niet overeenkomt met bovengenoemde, en ga je korter dan 3 maanden bijverdienen? Dan blijf je wél over het algemeen wel verzekerd via Nederlandse zorgverzekeringenwet. Ga je langer dan 3 maanden bijverdienen? Dan moet je je wel opnieuw verzekeren in het buitenland.  

Stage in het buitenland 

De regel die over het algemeen aangehouden kan worden is: wordt jouw stage gezien als arbeid, dan moet je ter plaatse een zorgverzekering afsluiten. Is dit niet het geval? Dan blijf je gewoon in Nederland verzekerd. Om te weten wat de beste zorgverzekering voor jou is, houd je dus iedere keer rekening met waar je heen gaat en wat je daar gaat doen.  

Bron: vergelijkdezorgverzekeringen.nl 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *