Huis & tuin

Kunststof of aluminium kozijnen?

Je bent toe aan nieuwe kozijnen, maar weet nog niet van welk materiaal jouw nieuwe kozijnen gemaakt moeten zijn. Wat is nu, kunststof kozijnen of aluminium kozijnen? En hoe komt dat? Wij zetten de voordelen en nadelen op een rijtje, zo kun jij de beste keuze maken.

Verschil kunststof en aluminium

Kunststof en aluminium kozijnen zijn erg verschillend van elkaar, maar kennen ook een aantal overeenkomsten. Het is belangrijk om te bepalen wat voor jou de belangrijkste punten zijn. Oftewel, wat zijn voor jou belangrijke eigenschappen van een kozijn? Bijvoorbeeld: prijs;

onderhoud; isolatie, look, veiligheid, duurzaamheid.

Prijs

De prijs is uiteraard een belangrijk onderdeel van jouw beslissing. Hier kunnen we heel makkelijk over zijn: kunststof is verreweg het goedkoopste materiaal. Aluminium is bijna 30% duurder dan kunststof. Dit komt onder andere doordat de grondstofprijs voor het materiaal van kunststof kozijnen goedkoper is.

Onderhoud

Ook onderhoud kan van belang zijn. Misschien wil je zo min mogelijk hoeven doen aan de kozijnen. Bij houten kozijnen zie je bijvoorbeeld dat er nogal eens geschilderd moet worden. Voor beide stoffen geldt dat ze erg onderhoudsvriendelijk zijn en niet geschilderd hoeven te worden. Ze kunnen goed tegen de veranderende weersomstandigheden en even een sopje 1 à 2 keer per jaar is genoeg..

Look

Beide materialen zijn in veel verschillende kleuren te verkrijgen. Overweeg goed welke kleur jouw voorkeur heeft, want ze kunnen niet geschilderd worden.

In principe hebben aluminium kozijnen een moderne uitstraling die slechts bij een beperkt aantal soort huizen past. Bij de meeste woningen ogen de aluminium kozijnen al snel goedkoop.

Kunststof kozijnen daarentegen hebben een hele natuurlijke uitstraling en worden bij veel verschillende soorten huizen toegepast. Daarnaast zijn kunststof kozijnen ook in houtlook verkrijgbaar waardoor deze kozijnen ook vaak gekozen worden wanneer men de uitstraling van hout maar de voordelen van kunststof wil.

Isolatie

Isolatie is waarschijnlijk zeer belangrijk bij jouw keuze. je wilt natuurlijk wel dat jouw huis in de winter lekker warm is en in de zomer lekker koud. Zowel kunststof als aluminium hebben een goede isolatiewaarde. Maar, de isolatiewaarde van kunststof kozijnen is beduidend beter, ook is het beter tegen geluidsoverlast.

Veiligheid

De veiligheid van de kozijnen is natuurlijk ook van groot belang, voor inbraak en brand. Aluminium is erg sterk en brand- en inbraakwerend. Doordat kunststof kozijnen tegenwoordig met staal zijn versterkt zijn deze tegenwoordig even veilig.

Overtuigd en wil jij kunststof kozijnen kopen? Kijk op de website van HEPRO

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *