prismabril
Overig

Wanneer heb je een bril nodig?

Bij veel mensen neemt naarmate men ouder wordt het zicht af. Soms is het duidelijk dat je een bril nodig hebt, maar wat als je slechts in bepaalde situaties niet goed ziet?

Je gaat waziger zien

Ruim 6 op de 10 mensen in Nederland draagt een bril of contactlenzen. Meestal neemt het zicht naar het 40e levensjaar duidelijk af. vrijwel niemand ontkomt op deze leeftijd aan een leesbril. Wanneer je dit nodig hebt merk je het vanzelf. Je gaat waziger zien en het kost steeds meer moeite om letters te herkennen en onderscheiden. Vaak zorgt dit voor een vermoeid gevoel of zelfs hoofdpijn wanneer men niet overgaat tot aanschaf en gebruik van een leesbril.

Andersom komt ook voor. Mensen die nog prima kunnen lezen, maar op verre afstanden moeite krijgen met scherpstellen. Dit levert doorgaans minder klachten op maar kan erg gevaarlijk zijn. Wanneer je in het verkeer deelneemt met slecht zicht zie je hierdoor wegmarkeringen en verkeersborden te laat. Vanzelfsprekend kan dit gevaar voor jezelf en voor anderen opleveren. 

Een bril of lenzen?

Lenzen en een bril doen praktisch hetzelfde. Sommige mensen dragen liever geen bril omdat ze dit niet mooi vinden. Andere mensen maakt dit niet uit en dragen juist liever een bril omdat dit ‘gedoe’ met lenzen voorkomt. Daarnaast hoeft een milde afwijking in het dagelijks leven vaak helemaal niet storend te zijn. Wanneer je bijvoorbeeld gaat hardlopen, wandelen of gewoon op beperkte afstand voor de tv zit is een oogafwijking niet hinderlijk. Wanneer men dan bijvoorbeeld gaat lezen of autorijden kan een bril er voor deze situaties makkelijk bij worden gepakt.

Een prismabril op maat

mensen ziel dubbel of een trillend beeld. Dit kan komen doordat de ogen niet goed op elkaar zijn afgestemd. Je hersenen hebben moeite om de beelden toch op elkaar af te stemmen en je oogspieren kunnen hierdoor vermoeid raken. Dit kan klachten veroorzaken als misselijkheid, dansende letters, rode ogen, hoofdpijn, duizeligheid of een drukkend gevoel achter of rond de ogen.

Genoeg reden dus om te overwegen een prismabril aan te schaffen. Een prismabril wordt altijd op maat gemaakt en hiervoor moet je dus een oogmeting laten uitvoeren. Een prismabril zul je daarnaast wel even aan moeten wennen. Naarmate je de bril langer gebruikt nemen de klachten volgens de meeste gebruikers enorm af.

Bril uitzoeken

Denk er dus bij na of een universele bril in jouw situatie uitkomst biedt of dat je een bril op maat nodig hebt. Een universele bril is vaak een stuk goedkoper, maar een bril op maat is het zeker waard. Bij een bril uitzoeken bij Sven voor Ogen kun je direct een oogmeting laten uitvoeren zodat je zeker weet of je een goede aankoop doet. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *