Laadpaal thuis laten installeren
Overig

Laadpaal thuis voor elektrische auto

Eindelijk is het zo ver, je bent voor een volledig elektrische auto gegaan maar nu moet je hem ook thuis nog gaan opladen. Daar heb je natuurlijk een laadpaal voor thuis bij nodig. Die laadpaal is natuurlijk een must have als je elektrisch gaat rijden, maar waar ga je die thuis plaatsen en wat moet dat wel niet gaan kosten? In deze blogpost gaan we kijken of we daar antwoord op kunnen geven!

De voordelen van elektrische rijden

Een van de voordelen van het rijden in een elektrische auto is dat u mogelijk de kosten van onderhoud kunt vermijden. Elektrische auto’s hebben veel minder bewegende onderdelen, en hoeven daardoor minder vaak te worden onderhouden. U vermijdt ook dure vervangingskosten. Het eerste voordeel van het rijden in een elektrische auto is dat u geen benzine verspilt en geen giftige dampen in het milieu spuwt. Elektrische voertuigen zijn een schonere keuze omdat ze geen fossiele brandstoffen zoals benzine of diesel gebruiken. Ze gebruiken elektriciteit die wordt opgewekt door hernieuwbare bronnen zoals zonne- of windturbines.

Waar moet de laadpaal komen? Waar kan je het niet plaatsen?

De laadpaal moet worden geplaatst op een plaats die waterpas is en waar het kan worden aangesloten op het stopcontact. Als je bijvoorbeeld huurt, staat de huisbaas misschien niet toe dat er nieuwe bedrading wordt geïnstalleerd. Je moet zorgen voor een voedingskabel van ten minste 1 meter (NEMA 5-20P connector) om het dichtstbijzijnde stopcontact te bereiken. Een auto heeft 220 volt AC nodig, de stroomonderbreker in je huis moet hiervoor geschikt zijn, en je zult ook extra bedrading nodig hebben, een zogenaamde “transferschakelaar” om van spanning te veranderen.

Wat moet een laadpaal ongeveer kosten?

Het is moeilijk te zeggen hoeveel een oplaadpunt moet kosten. Eerst moet je nagaan of je een auto wilt kopen met een geïnstalleerd oplaadpunt of niet. Maar meestal kost een installatie ongeveer 1.000 euro. En de prijzen voor een laadpaal thuis beginnen bij 500 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...