Kippengaas
Huis & tuin

Tips om zelf een kippenhok te maken

Het is natuurlijk superleuk om een paar kippen in de tuin te nemen. Maar een kippenhok kopen kost al gauw veel geld en beperkt je vrijheid in grootte en indeling. Gelukkig kun je vrij eenvoudig en goedkoop zelf een kippenhok maken. Dit is super eenvoudig, zelfs als je twee linkerhanden hebt.

In deze blog geven we je tips hoe jij je eigen kippenhok maakt en hoe je de kippen goed onderhoud.

Hoeveel kippen moeten in een kippenhok?

Neem altijd meer dan één kip in je kippenhok. Als je 3 of 4 hennen hebt ben je al goed voorzien van een vers eitje in de ochtend. Je kunt er een haan bij nemen maar dan zul je al snel kuikens erbij krijgen. Overdag lopen de kippen het liefst rond in de tuin, en slapen ‘s avonds in het kippenhok. Daar leggen de kippen gelukkig ook de eieren, dus je hoeft ze niet te zoeken.

Hoe groot moet het kippenhok zijn?

De grootte van het kippenhok hangt af van het aantal kippen en of de kippen vrij rond kunnen lopen overdag. Als dat het geval is kun je 1 vierkante meter per kip aanhouden. Als dat niet het geval is moet je toch wel 3 vierkante meter per kip aanhouden.

De kippen slapen op stok. Je kunt dit zien als de slaapkamer van de kip. Daarnaast heeft het kippenhok ook een buitenren. Deze wordt afgewerkt met kippengaas. Zo kunnen de kippen niet buiten deze ruimte komen en kunnen prooien het hok niet in komen.

Waar plaats je het kippenhok?

De plek van het kippenhok is erg belangrijk. Denk aan enige bescherming van de zon, een fijne grond en kijk of er geen giftige planten in de buurt staan. Dit kan dodelijk zijn voor de kippen. Kippen vinden het ook prettig om een stukje gras in hun buitenren te hebben

Hopelijk hebben deze tips je een stukje wijzer gemaakt over hoe je zelf kippen kan nemen in je zelfgemaakte kippenhok. Als je opzoek bent naar bepaalde materialen voor je kippenhok kun je naar deze website gaan. Lees je verder wel goed in voordat je begint en zorg ervoor dat je goed voor ogen hebt hoe je het kippenhok wil en je weet hoe je je kippen blij houdt. Succes!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *