Huis & tuin

Tips voor tuinonderhoud in de zomer

De zomer is nog slechts enkele dagen van ons verwijderd. En nu al hebben we best wat dagen met zonnig weer achter de rug. De meeste mensen met een tuin hebben daardoor al volop van het buitenleven kunnen genieten.

Maar wil je dat je tuin er in de zomer mooi bij blijft staan, dan zul je zo nu en dan wat tuinonderhoud moeten uitvoeren. Wat moet je dan precies doen? Lees dit artikel en je weet het.

Onderhoud aan bloemen

Zoals je wellicht weet staan lang niet alle soorten bloemen de gehele zomer in bloei. Dit worden ook wel eenjarige zomerbloeiers genoemd.

Je kunt de bloeiperiode van dit soort bloemen verlengen door uitgebloeide bloemen te verwijderen. Let op, verwijder de uitgebloeide bloemen niet indien het om een bloemensoort gaat die zichzelf uitzaait. Dat verstoor je immers het zaaiproces.

Weet je niet zeker welke bloemsoort je wel kunt bijhouden en welke niet? Vraag dan een hovenier om tuinadvies.

Je kunt er ook voor kiezen om het onderhoud van de tuin uit te besteden. Door het uitbesteden van tuinonderhoud weet je zeker dat je geen fouten maakt en houd je meer tijd over om van je tuin te genieten in plaats van erin te werken.

Voeg beplanting voor vlinders en bijen toe

Zeg nu zelf, bij het zomerse tuingevoel mogen vlinders en bijen toch niet ontbreken? En dat hoeft ook niet, mits je beplanting poot waarmee je ze naar je tuin kunt lokken. Denk bijvoorbeeld aan lavendel of slangenkruid.

Bijen hebben overigens steeds meer moeite om hun soort in stand te houden, dus door je tuin op deze dieren af te stemmen doe je niet alleen jezelf een plezier, maar help je de natuur ook een handje.

Wil je weten wat je kunt doen om je tuin nog beter op bijen af te stemmen? Lees dan dit praktische artikel van Milieu Centraal.

Gras maaien

Gras groeit enorm snel, waardoor je het in de zomer soms wekelijks zult moeten maaien. Wanneer het regelmatig regent kan het vele maaien geen kwaad, maar in drogere periodes is het van belang om het gras niet te kort te maaien, dus zeker enkele centimeters lang te houden. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat het gras uitdroogt en er lelijke bruin stukken in het gazon ontstaan.

Diezelfde bruine plekken kun je overigens ook krijgen door het gazon met water te besproeien, terwijl de zon fel schijnt. Zet de sproeier dus altijd pas ’s avonds aan.

Planten snoeien

Veel beplanting groeit volop in de zomer. Daardoor kunnen sommige snelgroeiende planten langzaam groeiende soorten overwoekeren. Het is daarom aan te raden om de beplanting in de zomerperiode regelmatig te snoeien. 

Doordat de beplanting zo snel groeit, zijn voedingsstoffen van groot belang. Naast het snoeien is het raadzaam om dus ook regelmatig te bemesten.

Onderhoud aan de haag

Heb je een beuken- of coniferenhaag? Dan is het aan te raden om ze, voordat de zomerperiode van start gaat, te snoeien. In de zomer kunnen er dan nog nieuwe scheuten gaan groeien. 

Aan het einde van de zomerperiode, eind augustus/begin september, kun je de haag nog een tweede keer snoeien. Doe dat niet midden op de dag als de zon fel schijnt. Je loopt dan niet alleen zelf meer risico om te verbranden, maar de haag ook.

Behoefte aan tuinonderhoud op maat?

Met de tips uit dit artikel ben je al aardig op weg om je tuin in de zomermaanden goed te onderhouden. Heb je behoefte aan tuinonderhoud op maat? Schakel dan een hoveniersbedrijf in. 

Je hoeft overigens echt niet gelijk een abonnement voor tuinonderhoud af te sluiten. Er zijn ook zat hoveniers die eenmalig onderhoud willen uitvoeren.

Een voorbeeld van een hoveniersbedrijf waar je ook welkom bent voor eenmalig tuinonderhoud is Aardoom Hoveniers uit Ridderkerk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *