audicien
Overig

Ik hoor niet goed? En nu?

Hoor je niet meer goed wat ze op het nieuws vertellen? Kan jij je kleinkinderen amper verstaan? Of moet je bij een presentatie vooraan zitten omdat je het anders niet verstaat? Dan is de kans groot dat je een hoortoestel moet aanschaffen. Leuk is het misschien niet, maar een hoortoestel biedt wel dé oplossing. We helpen je graag verder. Hieronder zie je stap voor stap wat je moet doen als je een hoortoestel gaat aanschaffen.

Naar de specialist toe gaan

Hoe goed is jouw gehoor nu echt nog? Heb je het idee dat je gehoor verslechtert? Via de huisarts kan je een verwijzing krijgen naar de keel-, neus- en oorarts (KNO). Deze medisch specialist behandelt aandoeningen aan de keel, neus en oren. Als je na grondig onderzoek een hoortoestel of ander hoorhulpmiddel nodig mocht hebben, dan verwijst de kno-arts je door naar de audicien. Je kan ook direct naar de audicien als je tussen de 18 en 67 jaar oud bent, vervangende hoortoestellen nodig hebt en er geen bijzonderheden zijn of als je ouder bent dan 68 jaar.

Je gehoor laten testen bij de specialist
De specialist waar jij naartoe kan voert een gehoortest bij je uit. Bij deze test worden er geluiden op verschillende sterktes en toonhoogtes aangeboden, waarbij genoteerd wordt welke geluiden jij wel en niet hoort. Dit onderzoek geeft een beeld van de ernst van je gehoorverlies, maar ook van het type gehoorverlies dat je hebt.

Hoeveel gaat het eigenlijk kosten?

Als je door je huisarts doorverwezen bent, komen de kosten van kno-heelkundige behandelingen in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar waar jij je verzekerd hebt. De kosten van het bezoeken van een arts vallen wel onder jouw eigen risico, behalve als het om kinderen onder de 18 jaar gaat.

Als je naar de audicien gaat, komt in principe de rekening in aanmerking voor een (gedeeltelijke) vergoeding. Het aanspreekpunt is jouw zorgverzekeraar. Vaak krijg je geen aparte rekening van de audicien, maar rekent hij deze kosten door in de prijs voor je hoortoestellen of overige hoorhulpmiddelen.

Het belangrijkst is om te kijken hoe je verzekert bent. Prijsverschillen tussen verschillende audiciens voor hetzelfde hoorhulpmiddel ontstaan doordat er verschillen in contracten zijn van verzekeraars. Verdiep je in de kosten voor jouw hoortoestel(len) en/of hoorhulpmiddel(len) zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Hopelijk gaat er een wereld voor je open en kan je na het krijgen van het juiste hoortoestel weer plezier in horen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *