arbeidsmigranten
Overig

Hulp nodig bij huisvesting voor arbeidsmigranten

Ongeveer 400.000 arbeidsmigranten uit Oost-Midden- en Zuid-Europa (EU-arbeidsmigranten) verblijven er in Nederland. De verwachting is dat de vraag naar woonruimte voor deze groep de komende jaren zal blijven. De overheid stimuleert gemeenten, verhuurders en werkgevers om betaalbare woonruimtes voor de EU-arbeidsmigranten aan te bieden. In dit artikel krijg je meer informatie over wat de eisen zijn voor een huisvesting en hoe je hieraan komt. 

Vormen van huisvesting 

Voor EU-arbeidsmigranten zijn er verschillende vormen van huisvesting in Nederland mogelijk: 

  • Huurwoningen via woningcorporaties

Ben je opzoek naar een huurwoning, dan kunnen woningcorporaties je hierbij helpen. Zij kijken namelijk of jij als arbeidsmigrant op basis van inkomen in aanmerking komt voor een huurwoning.

  • Particuliere verhuur 

Mocht je niet in aanmerking komen bij een wooncorporatie om een huurwoning te bemachtigen, dan zijn er ook nog partijen die zich hebben gespecialiseerd in het verhuren van woningen aan arbeidsmigranten. Zij zijn onderdeel van Vereniging Huisvesters Arbeidsmigranten (VHA) en zetten zich in voor een goede huisvesting voor arbeidsmigranten.

  • Leegstaande gebouwen

Mocht je tevens niet in aanmerking komen voor bovenstaande optie, dan kan je als arbeidsmigranten ook (tijdelijk) worden gehuisvest in leegstaande kantoren, winkels en bedrijfspanden. Dit wordt vaak opgepakt door de gemeente van de desbetreffende stad/gebied waarin je je bevindt. 

De vraag groeit sneller dan het aanbod

Onze samenleving wordt steeds moderner en de toestroom van migranten verbetert onze economie. Het huisvesten van de arbeidsmigranten blijft helaas nog niet zo eenvoudig. De woningmarkt is krap en huurwoningen zijn vaak te duur. Van de 400.000 migranten in Nederland heeft ongeveer een kwart geen reële verblijfplaats. Het is dus van belang dat wij allen elkaar helpen dit probleem te verminderen. Als we willen blijven groeien, dan hebben we arbeidsmigranten nodig. Onze economie is tenslotte voor de helft afhankelijk van migranten. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *