Huis & tuin

Veiligheid op de werkvloer

Hartstikke mooi gezegd allemaal, maar jij bent toch sowieso niet iemand die onnodige risico’s wil gaan lopen? De regels hoeven we jou dan ook niet uit te leggen!

Dat snappen we wel. We proberen hier dan ook niet om neerbuigend te zijn, maar toch je te herinneren aan de gevaren waaraan je je blootstelt in jouw vak. Er gaan nog te vaak dingen mis omdat mensen zich om wat voor reden dan ook niet houden aan de veiligheidsvoorschriften, of omdat ze gewoonweg niet over de juiste bescherming beschikken. In de meeste gevallen is het al niet toegestaan om zonder die middelen de werkvloer te betreden.

Jij verstaat je vak en bent ook nog eens goed bekend met de risico’s? Hartstikke mooi! Mocht je nog zoeken naar zaken die je nodig zou kunnen hebben, dan hebben we hier een klein overzichtje samengesteld. Zie het als een handige reminder.

Hoofd & gelaat

Bouwplaatsen hebben vaak zo’n bordje hangen waarop staat dat helmen dragen verplicht is. Kies dan ook voor kwaliteit en kom niet voor de grap aanzetten met een pan op je hoofd. Of helemaal geen bescherming. Dat soort grappen wordt over het algemeen niet gewaardeerd, aangezien je daarmee laat zien dat je denkt dat de regels niet voor jou gelden. En sterker nog, wat nou als anderen een voorbeeld nemen aan dat soort dwaas gedrag? De risico’s zijn dan niet te overzien, mocht er wat gebeuren. Wellicht word jij wel persoonlijk aansprakelijk gesteld! zodra er dan iets gebeurt!

Hoe dan ook, een helm om je hersenpan mee te beschermen is in de industrie vaak noodzaak. Maar ook andere accessoires die helpen om verwondingen te voorkomen zijn volop verkrijgbaar. Denk maar aan veiligheidsbrillen en gelaatsmaskers. Die voorkomen dat splinters en vonken je ogen beschadigen of dat de fijnste stofdeeltjes in je longen terechtkomen. Gaat er toch iets mis? Raadpleeg dan gelijk een arts. En in het geval van je ogen, moet daar een speciale oogdouche voor binnen handbereik zijn. Op elk moment, nota bene! We kunnen er maar niet genoeg op hameren dat dergelijke voorzorgsmaatregelen door iedereen in acht genomen moeten worden.

Gehoor

Zintuiglijke waarneming is in het dagelijks leven al een groot goed, maar op werkplaatsen destemeer. Wanneer je je niet bewust bent van het feit dat iemand je waarom dan ook een waarschuwing geeft, is het te laat en word je wellicht slachtoffer van een ernstig ongeluk. Dat is natuurlijk geen fijne illustratie, maar waar zijn beschermingsmiddelen anders voor?

In sommige gevallen is het geluid lawaai op en rond je werkplek zo luid dat je je gehoor juist moet afschermen. Daarvoor zijn oorkappen en -doppen uitgevonden. Die passen niet iedereen altijd even goed. Ben jij ook zo iemand? Laat dan otoplastieken aanmeten – oordoppen die qua vorm geheel op jouw gehoorgang zijn gebaseerd en dus ook alleen door jou gedragen kunnen worden. 

Voetenwerk

Qua regels moet je op een werkplaats vaak best op eieren lopen, maar het is voor je eigen bestwil. Het is dan wel zaak dat je dit comfortabel kunt doen, door de juiste werkschoenen te dragen. Het liefst wel van stevige materialen en extra bescherming, zoals stalen neuzen. Zo kan niemand je ervan betichten dat je onbeschermd de werkvloer op stapt!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *