DIY

De risico’s van gas, hoe ga je om met een gaslekkage?

Ook in 2020 is het gebruik van gas voor allerlei huishoudelijke zaken dé hot topic. Waar steeds meer Nederlanders ervoor kiezen om van het gas af te stappen, is er nog altijd een groot aandeel van Nederlandse huishoudens dat nog wel dagelijks gas verbruikt. Als jij één van die Nederlanders bent dan herken je misschien het moment dat je het huis uit bent en ineens bang bent dat je het gasfornuis niet hebt uitgezet. Logisch, want aan het gebruik van gas zitten ook de nodige risico’s.

Gaslekkages

Het aan laten staan van een gasfornuis is natuurlijk niet prettig, maar hier kan je nog voor terug gaan. Kom je het huis dan binnen en hangt er een gaslucht dan kan je het fornuis altijd alsnog uit zetten en het huis even luchten. Soms kan het echter voorkomen dat je diezelfde geur ruikt in je woning, maar het gasfornuis staat niet open. De gaslucht is een doordringende herkenbare geur, die alle alarmbellen direct zou moeten doen rinkelen. Als je deze geur zonder duidelijke aanleiding in je huis ruikt is de kans namelijk zeer groot dat je last hebt van een gaslekkage. Een gaslekkage is gevaarlijk omdat gas zeer licht ontvlambaar is. Als er teveel gas in een kamer hangt kan het omzetten van een lichtschakelaar al genoeg zijn voor het veroorzaken van een explosie.

Wat te doen bij een gaslekkage?

De eerste stap bij een gaslekkage is om direct de gaskraan af te sluiten in de meterkast. Zo kan er niet nóg meer gas ontsnappen. Dit scheelt zowel in je veiligheid als in de portemonnee. Het ontsnapte gas zal immers toch betaald moeten worden. Als de gaskraan dicht zit is het daarna zaak om zo veel mogelijk ramen en deuren open te zetten. Zo geeft je het gas een kans om uit het huis te ontsnappen. Laat de woning een flinke tijd doorluchten, terwijl je wacht kan je alvast een loodgieter bellen om de lekkage op te komen lossen. Let er op dat je elke vonk vermijd zo lang je niet zeker weet dat het veilig is in je woning. Ga ook niet zelf alvast rommelen met de gasleidingen tenzij je hier de benodigde kennis en expertise voor hebt. Het werken met gas kan namelijk levensgevaarlijk zijn als je even niet oppast!

Kleine gaslekkage zelf opsporen

Als je weet dat het niet gaat om een ernstige gaslekkage, of je weet niet zeker of je een gaslekkage hebt, kan je deze eventueel wel zelf opsporen. Voor je de gaskraan hebt uitgedraaid kan je een lekkage in de gasleiding namelijk vrij gemakkelijk en veilig vinden met sop. Smeer sop over de buitenkant van de leiding en wacht een paar seconden. Als er een gaslekkage in dat stuk van de leiding zit zat het sop gaan bubbelen. Dit komt omdat het gas zichzelf naar buiten drukt. Dit geeft hetzelfde effect als blazen op sop, beter bekend als bellen blazen. Zo kan je de loodgieter alvast een beetje helpen en bespaar je zelf een zakcentje op het opsporen van de lekkage.

Kosten van een gaslekkage

Een gaslekkage kan aardig variëren in de kosten. De totaalprijs is volledig afhankelijk van hoe moeilijk de lekkage is te vinden. Bovendien is een ernstigere lekkage ook duurder om op te lossen. Dit heeft alles te maken met zowel het uurloon van een loodgieter als de materiaalkosten en de hoeveelheid gas die is weggelekt. In sommige gevallen kan je de kosten van de reparatie terugvragen bij de verzekering. Maak altijd foto’s van de schade en overleg vooraf even met je verzekeraar welke kosten zij wel en niet vergoeden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *