Vrije tijd

Hoe je vrije tijd met een actief leven combineert

We zijn de afgelopen jaren steeds drukker geworden met zijn allen. Tweeverdieners zijn de norm, we gaan later met pensioen en hebben daarnaast nog een hele zwik aan andere verantwoordelijkheden. Kinderen, vrienden, familie, je bent ieder uur van de dag bezig. Dan is de verleiding groot om ’s avonds op de bank neer te ploffen en niks meer te doen. Maar je weet ook dat een actief leven goed voor je gezondheid en gemoedstoestand is. Hoe combineer je dat in het moderne leven?

Sporten vergroot het gevoel van eigenwaarde

Of je nu meedoet voor de medailles of alleen de strijd met jezelf aangaat, sporten is ontzettend gezond. Niet alleen omdat je er fysiek fitter van wordt maar ook omdat het je helpt mentaal te ontspannen. Je hoofd kan even ‘uit’ wanneer je aan het sporten bent. Voor veel mensen komt daarbij dat competitief sporten in een team of alleen het zelfvertrouwen vergroot. Want zeg nou zelf, het is altijd leuk om ergens goed in te zijn toch?

De keerzijde van sporten

Toch is sporten niet altijd alleen maar goed voor je. Wanneer je op jouw hoogst haalbare niveau wilt presteren zul je streng moeten zijn en er strikte regels voor voeding en levensstijl op na moeten houden. En dat kan ten koste gaan van je vrije tijd. Het kan ook stress opleveren die er juist voor zorgt dat je minder goed gaat presteren. Teveel met sporten bezig zijn kan er ook voor zorgen dat je sociale contacten misloopt en in een isolement terecht komt. Bij sporten geldt hetzelfde als wat voor bijna alle andere dingen geldt, ermee bezig zijn is goed, er teveel mee bezig zijn niet.

De kracht van vrije tijd

In de drukke wereld waarin we leven wordt de kracht van vrije tijd nog wel eens onderschat. En dat terwijl vrije tijd en af  en toe een keer ‘niks doen’ juist hartstikke goed is voor de balans in je leven en je gezondheid. Door even nergens mee bezig te zijn krijgt je lichaam de kans om te herstellen van fysieke inspanning. En je houdt tijd over voor sociale relaties. Ondanks alles zijn we immers toch nog steeds sociale dieren!

Op zoek naar de balans

Veel atleten gaan uiteindelijk nat omdat ze te lang, te veel, te hard doorgaan. Datzelfde geldt voor mensen die bijvoorbeeld carrière willen maken of die een druk gezinsleven hebben. Dit leidt onherroepelijk tot klachten, blessures en burn-outs. Onthoud daarom altijd dat vrije tijd geen overbodige luxe is maar een basisbehoefte om op langere termijn succesvol te zijn.

Dit vind je misschien ook leuk...