Overig

3 verrassende voordelen van het rijden in een elektrische auto

Nu er steeds meer elektrische voertuigen (EV’s) op de Nederlandse weg komen, worden de moderne bestuurders zich ook steeds meer bewust van de duidelijke voordelen die het kiezen voor een elektrische auto met zich meebrengt. Het betekent niet alleen dat je niet meer van fossiele brandstoffen afhankelijk bent. Maar de lagere uitstoot heeft ook duidelijke gezondheidsvoordelen. Het verkleint ook nog eens jouw ecologische voetafdruk!

Vooral voor alle milieubewuste automobilisten kan een elektrische auto zonder meer een voor de hand liggende keuze zijn. Maar voor degenen die er niet direct aan willen denken om elektrisch te gaan rijden, kan er enige scepsis zijn. Bieden die EV’s echt wel dezelfde, zo niet een betere, rijervaring? Ze kunnen ook aanzienlijk duurder dan een brandstof auto zijn, wat betekent dat de kopers er zeker van willen zijn dat ze absoluut de juiste keuze maken voordat ze tot een aankoop overgaan.

Juist daarom hebben we hier nog 3 verrassende voordelen van het rijden in een elektrische auto voor je. We weten daarmee ook zeker dat de vraag “wat kost een laadpaal”, daarna al een stuk sneller bij menig potentiële EV bezitter in het hoofd naar voren zal komen!

Een soepelere rijervaring

Als comfort een topprioriteit voor jou is, dan kan een elektrische auto een zeer goede keuze voor jou zijn. Elektrische auto’s bestaan ​​immers uit minder bewegende delen dan de traditionele voertuigen, waardoor ze over het algemeen een stuk soepeler rijden. Dit betekent ook dat er in het algemeen veel minder onderhoud aan zo’n auto nodig is.

Ze bevatten ook vaak een automatische versnelling, wat betekent dat de acceleratie van de auto een stuk soepeler en schokvrij verloopt. Dit gebeurd zonder een tastbaar gevoel van schakelen voor de bestuurder. Dat is vooral een pluspunt voor de wat oudere bestuurders. 

Een verhoogde voertuigveiligheid

In een land waar het steeds drukker op de weg wordt, is het belangrijk om over de veiligheid van jou en de eventuele meereizende passagiers na te denken. Hoewel veel moderne voertuigen over slimme technologie beschikken, zoals automatische remsystemen, botsing waarschuwingen en waarschuwingssystemen voor het verlaten van de rijstrook, is een EV vaak veel veiliger dan een benzine- of dieselauto als het om haar constructie gaat.

Elektrische auto’s hebben bijvoorbeeld een lager zwaartepunt, wat betekent dat ze veel minder kans hebben om te gaan rollen. Dit komt doordat de accu zich in de vloer bevindt. Vooral de Tesla uitvoeringen scoorden daardoor uitstekend in veiligheidstests en scoorden ook vijf sterren in elke crash test categorie. Deze’s EV’s hebben bovendien een steviger carrosserie structuur, die de bestuurder extra beschermd bij een aanrijding.

Het ontbreken van een ontvlambare brandstof in een EV betekent ook dat zo’n auto een lager risico loopt om vlam te vatten. Plus het is waarschijnlijk dat er in de toekomst nog strengere veiligheidsvoorschriften voor elektrische auto’s zullen zijn.

Gerecyclede interieurs

Er zijn nu verschillende autofabrikanten die toezeggen gerecyclede materialen voor het interieur van hun elektrische auto’s te gebruiken. Zoals bijvoorbeeld voor de autostoelen en de bekleding. Dit is ook bij sommige traditionele auto’s al het geval, maar het wordt vooral steeds populairder in EV’s. Dit komt omdat al die automakers met elkaar concurreren om niet alleen de uitstoot van de CO2 voetafdruk te verminderen maar ook bij de productie van deze auto’s.

De autofabrikant Volvo stopt in dit geval helemaal geen leer meer in haar EV’s. Het heeft zelfs haar eigen milieuvriendelijke materiaal voor het interieur gecreëerd: van gerecyclede flessen. Volvo zal ook kurken uit de wijnindustrie recyclen en materialen uit duurzaam beheerde bossen gebruiken.

Voor ieder wat wils

Zo hebben al die ultra moderne en milieuvriendelijke elektrische voertuigen voor elk wel wat wils. Er zijn zoals je kunt lezen grote voordelen aan de EV’s. Voordelen waarvan velen zich misschien niet eens bewust zijn. Dus wordt het nu ook niet de hoogste tijd om aan de juiste laadpaal te denken om hier jouw nieuwe elektrische auto aan te koppelen?

Dit vind je misschien ook leuk...