Vrije tijd

Wat zijn populaire denksporten?

Denksporten zijn er in allerlei varianten. Als je ooit een schaakbord kopen wilt, zul je er snel heel veel tegen het lijf aan lopen. Een voorbeeld daarvan is Backgammon. Dat is een soort schaakspel met dam fiches maar met een heel ander bord dan je gewend bent. En zo zijn er nog heel veel andere denksporten waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord. Een bekende denksport daarentegen zijn natuurlijk schaken en dammen. Schaken is lastiger dan dammen. Alle stukken hebben andere bevoegdheden als het ware en bij dammen zijn alle stenen gelijkwaardig in hun kunnen. Dammen wordt vaak op de basisschool geleerd en hier heb je ook vaak toernooitjes van tegen andere scholen bijvoorbeeld. Om echt goed te leren schaken is het aan te raden om je te voegen bij een schaakclub. Hier kun je echt de goede technieken leren om te schaken en hoe je bijvoorbeeld het best kunt beginnen of eindigen. Er zijn namelijk ontzettend veel technieken voor waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord. 

Het verdienste van denksporten

Denksporten zijn er zeker niet alleen voor het plezier. Zoals de naam al aangeeft gaat het daadwerkelijk om denksporten. Je moet er goed bij nadenken. Ook bij dammen moet je bijvoorbeeld vaak al ver vooruit kijken voor wat je volgende zet zal zijn. Met schaken is dit ook het geval. Omdat je steeds aan het nadenken bent, en aan het kijken bent naar wat je moet doen, is dit ontzettend goed voor je hersenen. Elke keer dat dit traint en weer opnieuw doet, wordt je uiteraard beter en dit werkt dus ook bevorderlijk voor de hersenen. In het dagelijks leven zul je daarvan merken dat je bijvoorbeeld sneller verbanden ziet tussen bepaalde zaken of andere puzzels ook makkelijker kunt oplossen. Het is dus niet alleen leuke hobby, je hebt er ook ontzettend veel aan. In het begin zul je hier niet veel voordelen van ondervinden, maar later wellicht wel. Tevens is aangetoond dat mensen met een hoog IQ vaak goed zijn in bepaalde denksporten. Dit is uiteraard ook wel logisch, aangezien de denksporten een bepaalde mate van inzicht vergen. 

De aanschaf en verzameling

Waar kun je de denksporten kopen? Eigenlijk in alle speelgoedwinkels vind je wel een paar soorten spellen voor denksport. Denk dus bijvoorbeeld aan schaken of dammen. Maar niet alleen die sporten zijn denksporten. Er zijn heel veel spellen die gewoon lijken op het eerste gezicht, maar in feite ook kunnen worden aangemerkt als denkspelletjes. Denk bijvoorbeeld aan het bekende Rummikub. Hierbij wordt je ook uitgedaagd om tussen als die steentjes goed te kijken zodat jij je stenen kwijt raakt. Tevens vergt dit enige mate van inzicht waar je steeds beter in zult worden als je dit vaker zult beoefenen. Andere denkspellen zij bijvoorbeeld Sudoku. Hierbij moet je in een vak van negen bij negen vakjes alle cijfers van één tot en met negen invullen zonder dat deze herhaaldelijk in dezelfde horizontale rij , verticale rij, of hokje mogen voorkomen. Ook als je dit vaker doet zul je hier steeds beter in worden en zul je moeilijkere niveaus aankunnen uiteindelijk. Eigenlijk kunnen alle puzzels worden aangemerkt als denksporten. Ook puzzels met woorden bijvoorbeeld. Het zet je allemaal aan het denken, en werkt alleen maar bevorderlijk. 

Dit vind je misschien ook leuk...