Kunstgras schoonhouden: de do’s en don’ts
Huis & tuin

Kunstgras schoonhouden: de do’s en don’ts


Kunstgras is enorm duurzaam en slijt niet snel. Het is bestand tegen verschillende weertypes en kan bij juist onderhoud tot wel 15 jaar lang meegaan. De juiste zorg is hierbij wel van groot belang. Hoewel het grote voordeel van beste kunstgras juist is dat het weinig onderhoud behoeft, kan je door een goede verzorging de levensduur wel vergroten. In het onderstaande artikel lees je hoe je jouw kunstgras het beste verzorgt, waardoor je er zo lang mogelijk van kunt genieten!

Hoe hou je jouw grasmat het beste schoon?

Voor het goed schoonhouden van jouw kunstgras, is het ten eerste van belang om de juiste producten en materialen te gebruiken. Want een verkeerde schoonmaakmethode kan leiden tot zichtbare schade en slijtage en een verminderde functionaliteit tot gevolg hebben. Welke middelen dit zijn, is afhankelijk van hetgeen dat exact gereinigd dient te worden.

Een bezem en bladblazer zijn goede materialen om jouw grasmat schoon te houden van bladeren en zaden. Zeker wanneer het kunstgras in de buurt van bodem of struiken ligt, is deze methode aan te raden. Natuurlijke resten breken in kunstgras namelijk niet zomaar af, waardoor ze in de bodem verdwijnen en de staat van de mat en hiermee ook de levensduur aan kunnen tasten.

Kan je de stofzuiger gebruiken voor jouw grasmat?

Het gebruik van een stofzuiger voor het schoonhouden van kunstgras is niet aan te raden. Niet alleen voor de grasmat zelf, maar ook voor de stofzuiger is dit niet goed. Zo kan de stofzuiger kapot gaan wanneer er vocht vanuit het kunstgras opgenomen wordt. Daarnaast is het voor de staat van de grasmat niet wenselijk als het instrooizand wordt opgezogen.

Wat kan je dan wel gebruiken voor het onderhouden en schoonhouden van kunstgras? Het is het beste om een bezem met harde haren te gebruiken. Gebruik deze tegen de richting van het gras in, voor het mooiste resultaat. Voor extra gemak of wanneer het gaat om een groter oppervlak, kan een elektrische borstel hulp bieden. Het is aan te raden om de grasmat met regelmaat te borstelen, om hem vrij te houden van vuil. Dit verlengt de levensduur, waardoor je jarenlang van jouw kunstgras kunt genieten!

Huisdieren en kunstgras schoonhouden

Eigenaren van huisdieren zullen extra werk hebben aan het schoonhouden van hun kunstgazon. Want net als op echt gras, kunnen vooral honden en katten ook op kunstgras hun behoeften doen. Voor de schoonmaak hiervan, zijn er verschillende methodes mogelijk. De beste en meest eenvoudige manier is om de uitwerpselen te verwijderen door middel van een schepje en een zak. Eigenlijk exact op dezelfde manier als tijdens een wandeling met de hond.

Gaat het om vloeibare afvalstoffen, dan is bovenstaande manier niet afdoende. Om jouw kunstgras schoon te houden van urine van dieren, is spoelen met water de beste manier. Door het spoelen zal de urine naar de ondergrond afgevoerd worden en zich niet op het oppervlak van de grasmat ophopen. Zeker wanneer je meerdere huisdieren hebt of steeds dezelfde plek van het kunstgras vervuild wordt, is het regelmatig afspoelen met water aan te raden.

Het regelmatig spoelen met water van jouw kunstgazon is zeker tijdens de warmere seizoenen van een groot belang. Wanneer er een barbecue of feestje op de planning staat, wil je natuurlijk dat al het vuil van jouw kunstgras verwijdert is en het gazon er op zijn best bij ligt!

Dit vind je misschien ook leuk...