Overig

Hoe zit het met de veiligheid in de steden Almere en Lelystad?

Het is altijd interessant om te weten hoe het met de veiligheid in grote steden gesteld is. Wil je bijvoorbeeld weten hoe druk 112 Lelystad het heeft? Of ben je benieuwd naar de criminaliteit in Almere? Dan is de Misdaadmeter die jaarlijks door het AD wordt gepubliceerd een goede graadmeter. Beide steden worden in deze Misdaadmeter als onveilig gezien. Ze staan op plek 28 en 33 van de 386. Waarbij nummer 1 het minst veilig is.

Altijd veel delicten

Er zijn verschillende factoren die bepalen wat een stad onveilig maakt in de Misdaadmeter. Het is dus ook belangrijk om zelf ook op bijvoorbeeld Hardnieuws.nl in de gaten te houden wat er nu eigenlijk echt gebeurt. Er wordt gekeken naar de tien delicten die het meest voorkomen. Het aantal keren wordt dan in verhouding tot het aantal inwoners gezet. Bovendien worden de delicten gewogen en is het ene probleem dus groter dan het andere. Denk bijvoorbeeld aan wat een delict met slachtoffers doet.

Weg uit de stad

Wat opvalt in Almere en Lelystad, maar ook in andere steden, is dat de criminaliteit er aan het dalen is. Dat gaat in veel steden om enkele procenten. Aan de andere kant is het juist zo dat de plattelandsgemeenten meer problemen met delicten lijken te krijgen. Vooral inbraken, diefstallen en berovingen nemen in deze gemeentes sterk toe. Dit geldt voor een groot deel van de gemeenten in Nederland die minder dan 10.000 inwoners kennen. Daaruit is af te leiden dat criminaliteit in plattelandsstreken interessanter lijkt.

Problemen met geweld

Een groot probleem dat veel steden nog altijd kennen, is geweld. Waar diefstallen, inbraken en straatroof eigenlijk overal met meer dan 10 procent afnemen, daar is het juist zo dat geweld redelijk stabiel blijft. In bijna de helft van de Nederlandse gemeenten werd het aantal mishandelingen zelfs groter in aantal. Het mag echter niet verrassend zijn dat Amsterdam in alle opzichten nog altijd de meest onveilige stad van het land is. In dat opzicht doen Almere en Lelystad het nog altijd een stuk beter.

Dit vind je misschien ook leuk...