whatspace.nl
Huis & tuin

Het verschil tussen een betonklinker en gebakken klinker

Voor het bestraten van een tuin, looppad of oprit wordt vaak gekozen voor klinkers. De keuze is enorm als het gaat om klinkers. Meestal wordt er gekozen voor gebakken klinkers of betonklinkers. Beide klinkers hebben hun eigen eigenschappen en zijn in bepaalde situaties beter te gebruiken dan de ander. Welke moet je kiezen? Dat lees je in ons blog, waarin we uitleggen wat het verschil is tussen betonklinkers en gebakken klinkers. 

Wat zijn betonklinkers?

Betonklinkers worden gemaakt van cement, grind en zand. De kleur van betonklinkers is grijs, maar ze zijn ook in andere kleuren verkrijgbaar. Deze kleur wordt simpelweg aan de klinker toegevoegd door middel van kleurstof. Betonklinkers zijn in verschillende kwaliteitsklassen verkrijgbaar. Deze kwaliteit kan verbeterd worden door hulpstoffen toe te voegen. 

Betonklinkers zijn vaak een stuk goedkoper dan gebakken klinkers, maar dit zie je vaak ook terug in de kwaliteit. Klinkers van beton zijn relatief gevoelig voor groene of witte uitslag en zijn doorgaans niet erg sierlijk. Daarom worden betonklinkers vaak gebruikt voor het bestraten van grote oppervlakken, bijvoorbeeld parkeerplaatsen of opritten. 

Wat zijn gebakken klinkers?

Gebakken klinkers worden, in tegenstelling tot betonklinkers, gemaakt van klei. Ze worden op hoge temperatuur gebakken, waardoor ze extreem sterk zijn. Door deze sterkte zijn gebakken klinkers veel minder gevoelig voor witte of groene uitslag. Daarnaast gaan ze een stuk langer mee dan klinkers van beton. Waar betonklinkers na vijf tot tien jaar beduidend minder mooi worden, gaan gebakken klinkers generaties lang mee. 

Waarom kiezen voor gebakken klinkers?

Naast het feit dat gebakken klinkers een stuk langer meegaan dan betonklinkers, zijn eerstgenoemde ook in veel meer sorteringen te krijgen. De kleuren van gebakken klinkers zijn eindeloos, evenals de afwerkingen. Zo zijn er bijvoorbeeld getrommelde en strakke gebakken klinkers in verschillende afmetingen. 

Kies je voor gebakken klinkers in je terras, oprit of looppad? Dan zal je merken dat deze klinkers relatief weinig onderhoud vergen. Waar betonklinkers regelmatig schoongemaakt moeten worden, is dat bij gebakken bestrating niet het geval. De kleur blijft veel langer mooi en doordat deze klinkers minder gevoelig zijn voor uitslag, hoef je veel minder vaak te schrobben.

Waar kies je voor?

Gebakken klinkers hebben veel voordelen, maar in sommige gevallen is het beter om voor betonklinkers te kiezen. Bijvoorbeeld wanneer je een groot oppervlak moet bestraten, waarbij het gaat om de efficiëntie en niet om het uiterlijk. In dat geval scheelt het veel geld om te gaan voor betonklinkers. Ga je een looppad, terras of oprit aanleggen? Dan kan het lonen om voor gebakken klinkers te gaan. In aanschaf zal dit duurder zijn, maar uiteindelijk betalen deze mooie klinkers zichzelf terug.

Dit vind je misschien ook leuk...