Overig

Schulden na overlijden: hoe werkt dat precies?

Vaak hoor je het alleen maar wanneer mensen een goede erfenis ontvangen wanneer het financieel aantrekkelijk is. Helaas is het niet altijd maar fijn en goed om wat te erven en daarom willen wij jou ook daar bewust van maken. Het kan namelijk ook zo zijn dat je schulden erft in plaats van geld. 

Wat houdt een erfenis in?

Wanneer we het hebben over een erfenis hebben we het over alle goederen en het geld en de schulden van iemand die is overleden. Dit is eigenlijk wat de overledene nalaat aan de erfgenamen. Wanneer jij bijvoorbeeld als enige de erfgenaam bent, ontvang je alles. Het kan ook zijn dat er meer erfgenaam zijn en dan moet het verdeeld worden. Zoals je al hebt kunnen lezen, hoeft een erfenis niet alleen maar financieel goed te zijn. Het kan dus ook slecht uitpakken. 

Welke schulden kunnen er allemaal zijn?

Wanneer er iemand overlijdt en er blijven schulden openstaan zorgen ze er eerst voor dat dit wordt afgelost met eigen geld of bezit van degene die is overleden. Helaas komt het ook vaak voor dat er geen geld of bezit is en de schulden dus niet afgelost kunnen worden. Maar aan welke schulden moet je denken?

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er een hypotheek open blijft staan en waardoor de hypotheek hoger is dan de marktwaarde van het huis. Het huis kan dus niet voor meer dan de hypotheek verkocht worden en dan blijft er dus een deel over. Deze moet natuurlijk afbetaald worden. 

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er nog veel rekeningen openstaan die nog niet zijn betaald. Dit kan zich natuurlijk opstapelen tot een groot bedrag. Wanneer dit niet met het geld en/of bezit betaald kan worden wat er nog is, blijft dit natuurlijk over en moet het betaald worden. 

Ook verschuldigde erfbelasting en inkomstenbelasting moeten betaald worden en natuurlijk de persoonlijke leningen wanneer die er zijn.

Ben je erfgenaam van schulden?

Wanneer je een erfgenaam bent en er zeker van bent dat er schulden zijn en er niet voldoende is om dit op te lossen, kan je ervoor kiezen om de erfenis te verwerpen. Uiteraard kan je er ook voor kiezen de erfenis inclusief schulden te aanvaarden. Er is nog een laatste optie en dat is de erfenis beneficiair aanvaarden.

Bij Uw Vereffenaar kun je iemand vinden die je bij kan staan om alles af te laten handelen.

Dit vind je misschien ook leuk...