Zorg voor goed werkende rookmelders
Huis & tuin

Zorg voor goed werkende rookmelders

Rookmelders zijn de eerste verdedigingslinie tegen dodelijke brand. Met een werkende rookmelder in je huis verlaag je het risico om bij brand te overlijden met bijna 50%. Bij een brand heb je elke seconde nodig om veilig weg te komen. Een vroegtijdige waarschuwing van een rookmelder kan het verschil maken tussen een brand overleven of niet. Zorg er dus voor dat je brandmelders hebt geïnstalleerd op iedere verdieping van je woning. Installeren is dan ook niet genoeg, zorg ervoor dat je deze regelmatig test en er dus zeker van bent dat ze werken. Anders hangen ze er misschien voor niets terwijl jij denkt dat ze je beschermen. Hierover hebben wij een aantal handige tips voor je samengesteld.

Installatie

Installeer rookmelders die zijn goedgekeurd door een gekwalificeerd testlaboratorium op elke verdieping van het huis, ook in de kelder. Zorg ervoor dat er in of bij elke slaapruimte een melder aanwezig is. Monteer rookmelders hoog aan plafonds of muren. Onthoud dat rook opstijgt, dus plafonddetectors moeten ten minste 5 cm van de dichtstbijzijnde muur worden geïnstalleerd (muurdetectors moeten 4 tot 12 cm van het plafond worden geïnstalleerd). Houd er ook rekening mee dat rookmelders niet in de buurt van ramen, buitendeuren of ventilatiekanalen geïnstalleerd mogen worden. Hierdoor van de melder zijn werk niet doen. Verf je rookmelders niet; verf of andere versieringen kunnen de werking beïnvloeden. Zorg dus dat alarmen goed blijven werken.

Blijven werken

Test je rookmelders ten minste eenmaal per maand met behulp van de testknop van de melders. Vervang de batterijen in de rookmelders regelmatig, of zodra de melder piept om te waarschuwen dat de batterij bijna leeg is. Door de rookmelders regelmatig te stofzuigen of af te stoffen en de instructies van de fabrikant op te volgen, kan je ervoor zorgen dat ze optimaal blijven werken. De rookmelder zelf dien je om de 10 jaar te vervangen. Blijf goed nadenken en leen nooit een batterij van een rookmelder. En als laatste tip; zorg ervoor dat iedereen in huis het alarmsignaal van de rookmelder(s) kan horen en herkennen en weet hoe hij of zij onmiddellijk moet reageren. Het goed laten werken van de rookmelders is stap 1, maar weten hoe je moet reageren is een zeer belangrijke stap 2. Breng dit ter sprake en maak hier duidelijke regels over! Alleen dan kan jij jezelf en je geliefden zo goed mogelijk beschermen tegen brand.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *