Overig

Weerstandsbanden, wat zijn het eigenlijk?

Als je zo nu en dan in de sportschool te vinden bent, heb je het vast wel eens gezien. Mensen die tijdens het sporten een plastic band om de benen of armen hebben. Maar wat is dat nou eigenlijk?

De banden die zij gebruiken wordt een weerstandsband of fitness elastieken genoemd. Dit zijn naadloze banden gemaakt van latex. De naam zegt het al, want de banden worden tijdens het sporten of de fysio gebruikt om je spieren met weerstand te trainen. Je creƫert weerstand door aan het elastiek te trekken en hoe meer je het aanspant, hoe zwaarder de weerstand.

Soorten

Weerstandsbanden zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn verschillende weerstandsniveaus verkrijgbaar en elk niveau heeft een eigen kleur, van zeer licht naar zeer zwaar. Hoe donkerder de kleur, hoe zwaarder de weerstand. Daarnaast zijn er verschillende soorten weerstandsbanden verkrijgbaar. 

De meest standaard weerstandsband is de fitness band. Dit is een dunne band verkrijgbaar in verschillende lengtes. De miniband daarentegen is een kleiner en dunner exemplaar. Deze band wordt vaak gebruikt om de kuiten, enkels of bovenbenen te trainen. Een andere variant is de fitness tube. Dit is vaak een dunne, ronde elastiek met handvaten. Door de handvaten kan deze band voor meer oefeningen gebruikt worden, zoals de overhead pulls, front raises of upright rows. Tot slot zijn er ook nog power bands verkrijgbaar. Deze zijn vaak dikker en langer dan de standaard weerstandsbanden. Door de lengte zijn deze banden gemakkelijk ergens aan op te hangen en zijn ze lang genoeg om vanaf je voeten tot je schouders te tillen. Deze banden worden gebruikt om het hele lichaam te trainen, zoals de armen, benen en billen. 

Gebruik

Doordat er geen naden in het elastiek zitten, knappen de banden minder snel. Dat is natuurlijk fijn, omdat je de banden op veel manieren zijn te gebruiken en je hierdoor niet vaak een nieuwe hoeft te kopen. Er zijn verder nog een aantal tips om slijtage te voorkomen. Een van de belangrijkste dingen is dat je de banden niet in de zon moet laten liggen. Het elastiek wordt zeer kwetsbaar door de zon en kunnen er eerder scheurtjes of slijtage ontstaan. Daarnaast kan je poeder op het elastiek aanbrengen of met andere elastieken af te wisselen. Als je hebt gezweet is het belangrijk om het elastiek na het sporten met een vochtige doek af te nemen en hierna af te drogen. Op deze manier zal de weerstandsbanden langer meegaan.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *