Overig

Snelle liquiditeit voor kleine ondernemers

Veel ZZP’ers of MKB’ers hebben er vaak last van. Een langzame flow in de liquiditeit van hun onderneming. Door lange betaaltermijnen die gesteld worden op facturen kunnen sommige bedrijven zelfs in problemen komen. De snelheid van hun cashflow houdt de groei van de onderneming tegen. Hierdoor kunnen in de meest erge gevallen zelfs klussen of opdrachten niet doorgaan omdat er geen geld is om voorafgaand te investeren. Wat kun je daar nou tegen doen als kleine ondernemer?

Algemene voorwaarden deponeren

Een van de best werkende mogelijkheden voor het verkleinen van de betaaltermijnen, is het officieel deponeren van je algemene voorwaarden. Laat ten eerste je algemene voorwaarden opstellen door een jurist of advocaat. Ga in gesprek en geef aan welke eisen jij wilt stellen en welke afspraken jij belangrijk vindt. Daarbij kan een goede advocaat of jurist jou nog op meer punten wijzen waar je zelf niet aan had gedacht maar wel belangrijk zijn. Zij zorgen er dan voor dat alles juridisch klopt en wettelijk is onderbouwt. Het is een eenmalige investering maar het kan je veel meer geld opleveren als je dit gelijk goed doet. Wanneer de algemene voorwaarden zijn opgesteld kun je deze deponeren bij de KVK. Hierna zijn deze officieel en wanneer je in een geschil komt, om bijvoorbeeld een betaaltermijn van een factuur, sta jij vele male sterker.

Factoring het nieuwe betalen

Tegenwoordig is het ook mogelijk om je facturen direct uit te laten betalen door een derde partij. Dit kan handig zijn als jij heel snel of nagenoeg direct je geld wilt hebben. Het is een soort payroll maar dan voor ondernemers onderling. De derde partij neemt als het ware jouw factuur over voor een x bedrag en betaalt jou uit. Zij regelen de afhandeling van de factuur verder met jou klant. Je verkoopt je factuur als het ware dus. Factoring is een prima oplossing om je cashflow te versnellen. Echter moet je er wel rekening mee houden dat de derde partij minder betaald dan de daadwerkelijke factuur is. 

Maak duidelijke afspraken

De beste manier om een snelle betaling van jouw facturen te garanderen is nog wel door duidelijk afspraken te maken. Door vooraf te bespreken hoe de opdracht uitgevoerd wordt, welke beloftes er gedaan worden en onder welke voorwaarden, voorkom je verrassingen voor beide partijen. Daarbij kun je er vooraf voor kiezen om je klant een aanbetaling te laten doen tegen bepaalde voorwaarden. Hierdoor ben je vooraf al verzekerd van een x bedrag en genereer je direct liquiditeit. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *