Huis & tuin

Is een woonverzekering verplicht?

Je woont in een leuke wijk en hebt je huis sfeervol ingericht. Als echte Hollander ben je goed verzekerd tegen onvoorziene omstandigheden. Maar zijn al die woonverzekeringen écht noodzakelijk? En welke verzekeringen zijn we eigenlijk verplicht om af te sluiten?

Welke verzekeringen zijn wettelijk bepaald?

In Nederland, heeft de overheid bepaald dat wij enkel verplicht zijn om slechts twee verzekeringen af te sluiten. Dat is de zorgverzekering en voor autobezitters is ook een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht; de WA autoverzekering. Hierdoor kunnen we allemaal terecht in het ziekenhuis en wordt schade aan andermans auto of letselschade altijd vergoed. Woon je in een huurwoning, dan hoef je voor je huis dus helemaal niets, verplicht, te verzekeren. Dit is anders voor bewoners van een koopwoning. De hypotheekverstrekkers stellen voor eigen huis bezitters namelijk de opstal verzekering verplicht. Met een opstalverzekering verzeker je de herbouwwaarde van je huis in geval van bijvoorbeeld brand. Meestal vraagt de hypotheekverstrekker je ook om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Hoe zit dat met een woonverzekering?

Veel verzekeringsmaatschappijen gebruiken de term woonverzekering als verzamelnaam voor extra verzekeringen die wij, vrijwillig, voor ons huis afsluiten. Zo beschikken een hoop mensen over een inboedelverzekering en een glasverzekering. Handig in geval van diefstal bijvoorbeeld, maar ook bij brandschade of wateroverlast. Sommige inboedelverzekeringen vergoeden ook spullen die uit je tuin gestolen worden. En maak je zelf iets kapot? Dan kun je daar een allrisk inboedelverzekering tegen afsluiten. Vergeet niet dat je altijd een eigen risico hebt. Je schade wordt dus uitgekeerd nadat het eigen risico bedrag er vanaf is gehaald. Bovendien keren veel verzekeraars niet de nieuwwaarde, maar de dagwaarde uit. Ook wordt de naam woonverzekering gebruikt voor de verplichte opstalverzekering.

Wat als ik andermans spullen kapot maak?

Wanneer je bijvoorbeeld dat antieke kopje van oma’s servies kapot maakt, kun je daar ook een verzekering voor afsluiten. De zogenaamde aansprakelijkheidsverzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is niet verplicht, maar kan wel goed van pas komen wanneer je schade bij anderen veroorzaakt. Bij sommige aansprakelijkheidsverzekeringen is ook de schade, aangericht door jouw huisdier verzekerd. Dit staat overigens los van een aparte huisdierenverzekering. De huisdierenverzekering is bedoeld om medische kosten voor je huisdier te verzekeren. Ook bij de aansprakelijkheidsverzekering en de huisdierenverzekering gelden altijd een eigen risico. Dus het eerste gedeelte van de onkosten betaal je zelf en is de schade hoger dan je eigen risico? Dan betaalt je verzekeringsmaatschappij de rest.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *