Geen categorie

Thuis trainen met weerstandsbanden

Een weerstandsband is een fitness elastiek waarmee je effectieve verschillende spieren kunt trainen. Je hebt ze in verschillende sterktes, sommige bieden veel weerstand, andere minder. Met de weerstandsband kan je gemakkelijk de intensiteit opvoeren waardoor je de weerstandsband kunt gebruiken tijdens de warming up, maar ook tijdens een krachttraining circuit. Als beginner is het fijn een weerstandsband met een kleine weerstand te gebruiken. Naarmate je meer geoefend bent, heb je meer controle tijdens de oefening en kan je een zwaardere band gebruiken.

Wat doet een weerstandsband?

Weerstandsbanden vergroten je kracht, verbeteren je flexibiliteit, versterken je spieren en helpen je gewicht te verliezen. Weerstandsbanden zijn zonder twijfel een van de meest veelzijdige trainingsartikelen. Daarnaast zijn ze relatief laag in prijs en hebben ze een compact formaat. Deze dingen zorgen ervoor dat weerstandsbanden steeds populairder worden onder vooral jongeren. 

Gebruiksvoordelen van een weerstandsband

Je kunt weerstandsbanden gebruiken als drie mogelijkheden. Je kunt ze toepasse om je training te verlichten, verzwaren of ter vervanging van halters en gewichten. 

Door de weerstand van een fitness elastiek te gebruiken hoef je minder kracht te leveren om jezelf omhoog te krijgen. Hierdoor wordt door middel van de weerstandsband je oefening lichter of makkelijker gemaakt. Wil je nou juist je oefening verzwaren? Gebruik dan weerstandsbanden bij oefeningen als bijvoorbeeld squats. Plaats dan één zijde van de band onder je voeten en pak het andere uiteinde vast met je handen of plaats de fitness band rondom je bovenbenen. Begin nu met je squats en je zult merken dat je meer kracht moet zetten om omhoog te komen
Daarnaast kun je weerstandsbanden gebruiken ter vervanging van elementen. Ze zijn een stuk lichter dan wanneer je halters of kettlebells moet meenemen. Je kunt de weerstandsband prima gebruiken bij oefeningen als bicep curls, overhead presses, chest presses en rows.

Je bent overtuigd en wat nu?

Nou, weerstandsbanden zijn verkrijgbaar in verschillende maten en soorten. Er zijn minibands, power bands, fitness banden en fitness tubes. Genoeg keuze dus! 

Het trainen met weerstandsbanden is effectief, gemakkelijk en enorm variërend. Daarnaast worden deze elastieken ook veel gebruikt bij revalidatie oefeningen tijden fysiotherapie. Heb jij nog geen elastieken in huis? Ga dan maar snel op zoek naar de juiste weerstandsband voor jou!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *